Carević: Bečić odbija da otvori istragu za WTE; Demokrate: Carević ne zna zakon i poslovnik

Iz kabineta predsjednika Opštine Budva tvrde da prvi čovjek crnogorskog parlamenta nema sluha za njihove zahtjeve za istragu afere o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda

16551 pregleda 278 reakcija 12 komentar(a)
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić odbija da formira anketni odbor i otvori parlamentarnu istragu o jednoj od najvećih korupcionaških afera u Budvi, koju je vodila kriminalna grupa Svetozara Marovića - izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda, koja prijeti da Budvu dovede u finansijsku katastrofu jer njemačko-austrijski koncer WTE/EVN traži odštetu od stotinu miliona eura.

To tvrde za “Vijesti” u kabinetu gradonačenika Budve Marka Carevića

Podsjećaju da je prvi čovjek Budve još sredinom decembra prošle godine uputio inicijativu, a potom u junu i urgenciju Bečiću i predsjednicima svih poslaničkih klubova u državnom parlamentu za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanja anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa u kompletnom slučaju poslovanja Opštine Budva sa njemačkom kompanijom WTE u vezi sa izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda. Carević je incijativu ranije uputio i premijeru Zdravku Krivokapiću, ali su i iz Vlade ostali nijemi.

”Nepostupanje Vlade i Skupštine Crne Gore po ovom veoma važnom pitanju je nedopustivo i problematično iz mnogo razloga. Ignorisanjem jedne od najvećih korupcionaških afera u Crnoj Gori u kojoj građani mogu da budu oštećeni sa preko 100 miliona eura šalje se opasna poruka da kriminal i korupcija na visokom nivou prolaze nekažnjeno. Posebno je indikativno zašto Skupština Crne Gore ne želi da se bavi postupanjem državnih organa u ovom slučaju, odnosno zloupotrebom službenog položaja, posebno u pravosudnim organima i onima koji su svojim činjenjem i nečinjem učestvovali u ovoj aferi”, navode iz Carevićevog kabineta za “Vijesti”.

Cilj parlamentarne istrage i rada anketnog odbora, kako ističu, trebalo je da pokaže ko su pojedinci u državnim organima koji su učestvovli u kriminalnim radnjama i da se prikupe dokazi i činjenice koji će biti iznijeti pred arbitražama koje se vode u Frankfurtu i Ženevi.

”Opština Budva čini sve što je u njenoj moći da spase građane od štete koja se mjeri stotinama miliona eura, dok najviša zakonodavna i izvršna vlast ne radi ništa po ovom pitanju. Do današnjeg dana, iako smo se više puta obraćali, nismo dobili odgovore od Skupštine i njenog predsjednika Alekse Bečića po ovom pitanju. Time je nastavljen isti odnos prethodnog rukovodstva zakonodavne vlasti prema korupcionaškom postupanju WTE kompanije, čiji je bivši direktor priznao korupciju u iznosu od 3,5 miliona eura. Očigledno da neko ne želi da se o ovom pitanju raspravlja i preispita nečinjenje državnih funkcionera i službenika u čitavom procesu. Svjedoci smo da na ovaj način najodgovorniji u vlasti okreću leđa građanima Budve jer ne postoji politička volja za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom na najvišem nivou”, poručuju iz Opštine Budva.

Carević se još 17. decembra obratio Bečiću i Krivokapiću, kao i šefovima svih parlamentarnih partija, a potom i urgencijom u junu upozorio da je nužno otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanja anketnog odbora.

”U ovom slučaju vršene su razne opstrukcije od strane sudova i Specijalnog državnog tužilaštva, te slučaj nije pravno procesuiran, niti je podignuta optužnica, iako je nadležno tužilaštvo bilo upoznato sa činjenicom da je javnost obmanuta i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno da odmah isplati njemačkoj kompaniji WTE iz državnog budžeta 29,3 miliona eura, jer u pitanju nije bila bankarska garancija, već ugovor o jemstvu, koji je morao da bude prvo osporen pred sudom. Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta je i krivična prijava protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače i drugih lica zbog potpisivanja sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda.

Bilo je za očekivati da Specijalno državno tužilaštvo razriješi cjelokupnu aferu, međutim, mi još uvijek nemamo konačan epilog, čime Opština Budva ostaje žrtva ranijih pogrešnih i kriminalnih odluka koje je donijela bivša DPS vlast, a sve aminovala Vlada na čijem je čelu tada bio Milo Đukanović. Štaviše, i pored određenih priznanja od strane bivšeg direktora kompanije WTE u Crnoj Gori Gintera Fausta pred Specijalnim državnim tužilaštvom da je ta firma učestvovala u korupcijskim poslovima u iznosu od tri miliona eura, koliko je preneseno osuđenom šefu organizovane kriminalne grupe, Svetozaru Maroviću, za vraćanje njegovih ličnih dugova, kao i priznanja nekih lica bliskih Svetozaru Maroviću da su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda “napumpavani”, kako bi se opštinski novac preko fiktivnih ugovora njegove firme “Biochem industries” preusmjeravao za izmirivanje Marovićevih pozajmica, Specijalno državno tužilaštvo nije preduzelo ništa, a na šta se u inicijativi podrobno ukazivalo”, naveo je u urgenciji Carević, na koju nije dobio povratni odogovor.

"Da je Tužilaštvo podiglo optužnicu, ne bi bilo međunarodne arbitraže"

Carević je u urgenciji ukazao na nesavjestan rad tužilaštva u aferi “Otpadne vode”.

“Zbog nezakonitog i nesavjesnog postupanja nadležnog tužilaštva i sudova, trenutno je pred sudom u Ženevi i Frankfurtu arbitražni postupak, po zahtjevu njemačke kompanije WTE i bili ste pozvani da se, shodno Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima uključite u ovo važno državno pitanje, jer ugrožavanjem interesa Opštine Budva, ugrožava se i državni budžet, međutim dosad nijeste pokazali interesovanje da date svoj doprinos i pomognete Opštini Budva u borbi pred postupkom međunarodne arbitraže. Jasno se pozivajući na odredbe Zakona o parlamentarnoj istrazi, ali i mogućnostima koje prevdiđa institut parlamentarne istrage po pitanju zaštite javnog interesa, ukazao sam na činjenicu da bi se podizanjem optužnice prekinuo postupak međunarodne arbitraže pred sudom u Ženevi i Frankfurtu, jer pokretanje krivičnog postupka isključuje postupak arbitraže”, naveo je Carević razloge za otvaranje parlamentarne istrage.

Demokrate: Carević ne zna zakon i poslovnik

Iz Demokrata su saopštili da Carević “ne zna zakon i Poslovnik Skupštine Crne Gore”.

“Nije čudo to što pulen jednog od glavnih čudotvoraca, Svetozara Marovića sa kojim je čudesno poslovao, ne zna da istragu ne pokreće predsjednik Skupštine, te da inicijativu ne podnosi predsjednik opštine, već 27 poslanika u parlamentu”, saopštile su Demokrate.

Oni su naveli da je “još čudnije” što je Carević “zaboravio da istakne da jedino Koalicija kojoj pripada ima 27 poslanika za osnivanje Anketnog odbora, tako da mu očigledno prvi saradnici mnogo ne vjeruju”.

“Ali je čudo to što javnost i građani Crne Gore i dalje moraju da trpe ista čuda, doduše presvučena u drugačiji narativ, ali jednako politički bezočna i pohlepna. Čudo je i to koliko je u drskom neznanju glasan jedan uzurpator državne imovine, i to onaj koji je po sopstvenim riječima u direktnom TV prenosu objasnio kako se sa bivšim čudom od vlasti moglo jer ih je “bilo lako korumpirati” i ostane uprkos tome van interesovanja DPS čudotvornog tužilaštva. Ali ovdje ipak nije riječ o neznanju, već o jednom još većem čudu. Naime, nije uzurpator državne imovine naivan, on želi istragu sada, kad je tužilac još uvijek DPS-ov kadar, i kad je na čelu odbora predstavnik DPS-a i opozicije”, navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata tvrde da bi Careviću to “najviše odgovaralo, jer je to jedini način da se i njegovo ime ne nađe na optužnici”.

“Ma koliko se upirali da dezavuišu javnost, da stvore krivu sliku, po prvi put u istoriji ove zemlje izgradićemo tužilaštvo nesklono čudima koje ova fela voli i od kojih živi. Ono što je sigurno jeste da će odgovarati svi kriminalci, pa tako i uzurpator državne imovine Bato Carević i vratiti državi svaki kvadrat uzurpirane imovine. Doći će, na poziv nepartijskog, slobodnog i profesionalnog tužilaštva i njegov patron i drug Sveto Marović da nam ispriča o svim čudima u kojima je učestvovao, pa možda i kaže ko je preko Alpine pumpao beton za WTE”, piše u saoštenju Demokrata.

Bonus video: