"nije bilo konkretnih koraka u pravcu sprovođenja mjera zaštite"

NVO Green home: Park prirode "Rijeka Zeta" ne smije ostati samo park na papiru

Podsjetili su da je rijeka Zeta još od decembra 2019. godine proglašena parkom prirode – zaštićenim područjem od nacionalnog značaja i da je odlukom o proglašenju zaštićenog područja zabranjeno ispuštanje otpadnih voda i unošenje zagađujućih materija u Zetu kako u II, tako i u III zoni zaštite

5216 pregleda 5 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: Svetlana Mandić
Rijeka Zeta, Foto: Svetlana Mandić

NVO Green home uputila je Inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove, povodom snimka koji je objavljen na društvenim mrežama u kojoj se navodno ispušta neprečišćena otpadna voda iz neke od fabrika na obalama Zete, saopšteno je iz te NVO.

Kazali su da očekuju da nadležna inspekcija provjeri tačnost tog navoda i da preuzme mjere iz svoje nadležnosti kako bi se spriječilo dalje zagađenje rijeke Zete.

Podsjetili su da je rijeka Zeta još od decembra 2019. godine proglašena parkom prirode – zaštićenim područjem od nacionalnog značaja i da je odlukom o proglašenju zaštićenog područja zabranjeno ispuštanje otpadnih voda i unošenje zagađujućih materija u Zetu kako u II, tako i u III zoni zaštite.

"Međutim, od proglašenja zaštićenog područja do danas, osim što je formirano preduzeće kojem je dato na upravljanje ovo područje (DOO Park prirode rijeka Zeta), nije bilo konkretnih koraka u pravcu sprovođenja mjera zaštite niti očuvanja bogatstva ovog područja, a snimci poput onog kojeg smo imali prilike da vidimo prije par dana nisu rijetki", naveli su oni u svom saopštenju.

Procedura uspostavljanja aktivnog upravljača na terenu, dodaju oni, kao i donošenje i sprovođenje odgovarajućih akata, kao što je plan upravljanja zaštićenim područjem, mora se ubrzati "kako bismo na terenu imali efikasniju zaštitu u odnosu na ovo što sada imamo a to je - zaštitu na papiru"

Iz Green home su podsjetili da dolinu rijeke Zete karakteriše prirodno bogatstvo i izražen biodiverzitet, a da osim velikog broja vrsta među kojima su i brojne zaštićene prisutne na ovom području, karakterišu ga i taksoni kao i staništa koja imaju međunarodni značaj.