Bogdanović: Stati na put hidromafiji

"Zahvaljujući nesavjesnom i uništiteljskom djelovanju pomenute hidromafije, osim što je divljačkim, neplanskim i nesistematičnim iskopavanjem izmijenjeno i u velikoj mjeri uništeno korito rijeke Morače, dovedena je u pitanje i produktivnost Regionalnog vodovoda"

6247 pregleda 8 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Printscreen YouTube
Bogdanović, Foto: Printscreen YouTube

Demokratska Crna Gora povala je nadležne organe da zaustave eksploataciju šljunka i izvršioce shodno zakonima privedu pravdi.

"Obaveza nove vlasti jeste da stane na put hidromafiji, i zaštiti i građane i prirodu i strateški državni interes od kriminalne devastacije koja je u 21. vijeku, kada je voda jedan od najcjenjenijih i najvažnijih resursa, prosto neshvatljiva i kao takva se ne smije tolerisati", navodi se u saopštenju koje potpisuje poslanik u Skupštini Crne Gore i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

Direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković podnio je Ministarstvu unutrašnjih poslova i načelniku podgoričkog Centra bezbjednosti prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka u naselju Botun, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

"Zahvaljujući nesavjesnom i uništiteljskom djelovanju pomenute hidromafije, osim što je divljačkim, neplanskim i nesistematičnim iskopavanjem izmijenjeno i u velikoj mjeri uništeno korito rijeke Morače, dovedena je u pitanje i produktivnost Regionalnog vodovoda, najvažnijeg strateškog projekta Crne Gore, koji vodom za piće snabdijeva crnogorsko primorje", naveo je Bogdanović.

Naveo je da nelegalna eksploatacija šljunka iz korita Morače smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložnim zagađenju, što bi ako se desi za državu bila prava katastrofa.

"Drugo, danas imamo tragičnu situaciju da je izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijevaju vodom šest primorskih opština, za deceniju i po smanjena za više od 80 odsto, ili preciznije, sa 2.660 litara u sekundi koliko je bila u avgustu 2005. na 335 l/s koliko je iznosila u septembru 2020. Ako tome dodamo da je i turizam, koji najdirektnije zavisi od snabdijevanja vodom sa jedinstvenog infrastrukturnog sistema za vodosnabdijevanje svih opština Crnogorskog primorja vodom za piće visokog kvaliteta klase A1, sa vodoizvorišta Bolje Sestre, strateška privredna djelatnost od koje uveliko zavisi ekonomija naše države, stvari su sasvim jasne. Spriječiti nekontrolisanu eksploataciju šljunka, zaštititi strateške izvore pitke vode i očuvati prirodu naš je osnovni zadatak. Zato, neodgovornom odnosu prema prirodi i resursima, devastaciji i kriminalu mora se odsvirati kraj", navodi se u saopštenju Bogdanovića.

Dodao je da upravljanje vodnim resursima mora biti maksimalno odgovorno i u službi opšteg interesa.

Bonus video: