Kljajević: Do kraja dana lokalizovanje svih požara u NP Durmitor

Helikopteri MUP-a transportovali vatrogasne jedinice do nepristupačnih terena, dok helikopteri Vojske gase požar iz vazduha u rejonu Bunetine

11617 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) Jelena Kljajević očekuje da će, zajedničkom akcijom svih nadležnih organa, do kraja dana biti lokalizovana sva požarna mjesta u Nacionalnom parku Durmitor.

Iz NPCG su saopštili da je, u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Crne Gore, te Službom zaštite NP Durmitor i opštinskih vatrogasnih službi, u toku gašenje aktuelnih požara u tom zaštićenom prirodnom području.

Helikopteri MUP-a su transportovali vatrogasne jedinice do nepristupačnih terena, dok helikopteri Vojske gase požar iz vazduha u rejonu Bunetine.

„Nadamo se uspješnoj akciji i gašenju požara na svim požarnim mjestima u NP Durmitor kako bi se, u skladu sa raspoloživim sredstvima i ljudstvom, spriječilo dalje širenje vatrene stihije i uništavanje ukupnog biljnog i životinsjkog svijeta u ovom nacionalnom parku čije najznačajnije prirodne vrijednosti promovišu Crnu Goru u svijetu,“ saopštila je Kljajević, koja je drugi dan u radnoj posjeti tom parku.

Pilot MUP-a Igor Delević kazao je da je Helikopterska jedinica MUP-a iz Pljevaljske službe transportovala pet vatrogasaca u rejon Bunetine, tako da je požar na vrhu planine lokalizovan. U toku je akcija gašenja požara na ostalim lokacijama koju preduzima Vojska helikopterima.

"Posljednjih dana, nadzornici Parka pružali su svoj maksimum u gašenju požara koji je registrovan prije četiri dana na teritoriji kojom upravlja Uprava za šume. Međutim, uprkos svim naporima da se lokalizuje vatrena stihija, požar je juče ujutro zahvatio prostor Nacionalnog parka. Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, požar je bilo jedino moguće ugasiti iz vazduha", zaključili su iz NPCG.

Bonus video: