Gradska parcela zatvara prilaze kućama

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili da li su upoznati sa problemom i zahtjevom mještana u podgoričkom naselju Murtovina

8316 pregleda 331 reakcija 12 komentar(a)
Postavljene palete u Ulici Veljka Jankovića, Foto: Luka Zekovic
Postavljene palete u Ulici Veljka Jankovića, Foto: Luka Zekovic

Mještani Ulice Veljka Jankovića u podgoričkom naselju Murtovina apelovali su na Glavni grad da državnu parcelu, koja se graniči sa tom saobraćajnicom, ne prodaju i da maknu prepreke, koje je jedan od mještana postavio i tako onemogućio da do domaćinstava stignu vatrogasna ili kola hitne pomoći.

Kako su pojasnili mještani, ulica je toliko uska da se dva automobila ne mogu mimoići, a u što se uvjerila i ekipa “Vijesti”.

”Ulica je uska, a ta državna parcela nam je služila da se koliko toliko normalno okrenemo na kraju saobraćajnice. Međutim, sada kada su postavljene palete, to ne možemo da uradimo, malim autom teško prolazimo. Da se desi ne daj bože nešto, požar ili nekome pozli, vatrogasna ili kola hitne pomoći jednostavno ne bi mogla da se okrenu. Došli bi nekako do nas, ali nazad nikako ne bi mogli”, kazao je mještanin Predrag Vešović.

On je istakao da su mještani tokom ove godine pisali nadležnima u Glavnom gradu, tražeći da se taj problem riješi, ali da se to nije desilo, a da je problem kada treba da u njihovu ulicu uđe kamion sa stvarima, građevinskim materijalom, ogrevom.

Ulica široka tri metra
Ulica široka tri metrafoto: Luka Zeković

Kako je istakao, poslali su i peticiju Glavnom gradu, koju je potpisalo 50 mještana, kojom su takođe tražili da se problem riješi, ali da odgovora nema.

Pojasnio je da su saznali da Glavni grad želi da proda tu parcelu, što smatraju da nije u javnom interesu.

”Navodno iz Glavog grada dobili su saglasnost da prodaju tu parcelu. Međutim, komšija koji u blizini ima manji objekat, zagradio je parcelu i stavio palete. U katastarskim podacima ta parcela se i dalje vodi kao državna”, naveo je Vešović.

On je istakao da su dobili jedan odgovor iz Glavnog grada, koji je birokratski, odnosno nije ništa precizirano, a što se tiče njihovih zahtjeva.

U odgovoru iz Glavnog grada mještanima je navedeno da je predmetnim urbanističkim planom UP 311-1 zona A definisana kao prostor predviđen za SMG (površine za stanovanje malih gustina) spratnosti P+2.

”Planom su definisani indeksi izgrađenosti (0,7) i indeks zauzetosti (0,3), kao i maksimalna površina osnove (140m2) i bruto građevinska površina (326 m2)”.

Kako je naveo Vešović, Ulica Veljka Jankovića je široka samo tri metra, treba da se proširi, a ta državna parcela bi upravo služila tome.

I drugi mještani te ulice su potvrdili “Vijestima” navode Vešovića.

”Evo vidite kakav nam je prilaz. Jedva mala kola mogu nekako da dođu do moje kuće. Pisali smo peticiju, obraćali se nadležnima, ali uzalud”, kazala je jedna od mještanki.

Na pitanje novinara zbog čega, ako je to državna imovina, jednostavno ne maknu palete da bi mogli da prolaze automobilima, kazala je da čovjek koji je to uradi ne da.

”On tvrdi da je to kupio. Mi znamo da nije tako, ali ne možemo ništa da uradimo”.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili da li su upoznati sa zahtjevom mještana Ulice Veljka Jankovića i šta će uraditi povodom toga.

Novinar “Vijesti” nije uspio da stupi u kontakt sa mještaninom koji je postavio palete, da bi ispričao svoju stranu priče.

Bonus video: