Srpski nacionalni savjet pozvao Bjekovića da se izjasni o popisu

Smatraju da se namjerom da se prolongira održavanje popisa krše ljudska prava i slobode građana

3497 pregleda 9 komentar(a)

Srpski nacionalni savjet pozvao je Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Sinišu Bjekovića da se izjasni o namjeri Vlade da se na odloži popis stanovništva, domaćinstva i stanova predviđen za ovu godinu.

"Nakon Popisa održanog od 1. do 15. aprila 2011. godine bila je poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi Popis stanovništva u 2021. godini što znači da je nedvosmisleno utvrđeno vrijeme održavanja sledećeg Popisa i da su ti podaci svim državnim strukturama u Crnoj Gori bili poznati", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

Namjerom da se prolongira održavanje popisa, ocjenjuje on, krše se ljudska prava i slobode svih građana koji žele da se u redovnom terminu popisa izjasne o, kako smatra Vuksanović, "najvažnijim identitetskim kategorijama" kao što su nacionalna, jezička i vjerska pripadnost.

"Važan razlog da se ispoštuje predviđeni termin Popisa jeste nevalidnost dosadašnjih procedura njihovog održavanja u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine, u kojem vremenu je vršen očigledan pritisak od strane vlasti ne samo na srpski narod već i na pripradnike drugih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori u cilju njihove asimilacije u nacionalne Crnogorce. Vjerujemo da ćete razmotriti naš zahtjev i u razumnom roku odgovoriti na njega", zaključuje Vuksanović.

Bonus video: