Ostavite cigarete iza sebe

PET razloga zbog kojih možete odabrati bolje alternative pušenju

Pušač ste i nikako da pronađete pravu motivaciju da se oslobodite ove štetne navike? Nepušači oko vas najčešće nemaju previše razumijevanja zašto je tu odluku tako teško sprovesti u djelo? Zato danas postoje efikasni načini da odluka o odricanju od cigareta zaista bude „jednom za svagda“.

28403 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najbolja odluka koju svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne i duvana i nikotina. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne prestaju s ovom navikom. Ovi pušači treba da znaju da su zahvaljujući naučno-tehnološkim dostignućima razvijene i manje štetne alternative pušenju.

U nastavku je pet vrlo značajnih karakteristika koje imaju manje štetne alternative i koje bi mogle biti prelomni razlozi da ostavite tradicionalne cigarete iza sebe.

1. Mnoge stvari su bolje kada ne sagore. Znamo kakve posljedice po prirodu i naše zdravlje ima jedan požar. A kakva je situacija sa cigaretama?

Kada zapalite cigaretu, njen vrh dostiže temperaturu i do čak 900 stepeni. Pri toj temperaturi duvan sagorijeva i stvara se duvanski dim kroz koji se ispusti više od šest hiljada materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj, funkcioniše tako da ne sagorijeva duvan, već ga zagrijava na temperaturi do 350 stepeni. Prilikom konzumacije ne stvara se duvanski dim, već aeorosol. Dokazano je da tako u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Naučnici, iako zadovoljni ovako visokim procentom, napominju da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Pixabay
foto: Pixabay

2. Sagorijevanje duvana sa sobom nosi jednu od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksid. Prilikom konzumacije cigareta, ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagorijeva duvan, IQOS stvara u prosjeku 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

3. I katran nastaje sagorijevanjem duvana, a poznato je da aktivni pušači nakon dugogodišnjeg staža u organizmu mogu da imaju čak 500 grama nataloženog katrana.

Ali, IQOS ne proizvodi katran jer zagrijava duvan, umjesto da ga sagorijeva. On stvara aeorsolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

4. Ništa manje sporan kod cigareta nije i pepeo koja se stvara prilikom pušenja. Ono što nerijetko smeta i pušačima i nepušačima jeste neprijatan miris pepela koji se zna sakriti u svakom uglu prostorije.

Zato je i jedan od razloga zašto su bolje alternative zaiste bolje je što pepela nema, pošto se prilikom zagrijavanja duvana i konzumacije on ne stvara.

5. Da li vam se na kraju nameće pitanje da li su ove prednosti i naučno zasnovane?

Odgovor je da. Na procesu istraživanja i razvoja sistema koji je baziran na tehnologiji zagrijavanja duvana radilo je više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza više od 10 godina, a potpuni prelazak sa cigareta dovodi do značajnog smanjenja štete u poređenju sa pušenjem klasičnih cigareta. Ipak nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.