Tivatski čelnici primili delegaciju mladih: Omladini nedostaje prostor za njihove aktivnosti

Ukazali su na to da škole često nemaju dovoljno razumijevanja za vannastavne aktivnosti i uopšte aktivizam mladih, ali i na nedostatak sportskih objekata u gradu: zatvorenog bazena, trim staze, jasnijeg obilježavanja biciklističkih staza

2915 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava svakog 12. avgusta, u opštini Tivat upriličen je susret delegacije mladih sa čelnicima lokalne uprave.

Potpredsjednici Opštine Tivat Goran Božović i Vladimir Arsić sa mladima Tivta, inače aktivnim članovima Omladinskog tima Tivat, razgovarali su o odnosu lokalne uprave prema ovoj populaciji, o njihovom obrazovanju, vannastavnim aktivnostima, potrebama ali i o negativnim pojavama u društvu koje mladi primjećuju.

Otvorenom pozivu Sekretarijata za društvene djelatnosti da prisustvuju ovom susretu odazvali su se: buduća studentkinja prava, aktivistkinja i nagrađivana debaterka Viktorija Samardžić, braća Alek i David Filip, uspješni sportisti triatlonci, učenici i aktivni volonteri i Matej Vučković, član Omladinskog tima Tivat, budući grafički dizajner i polaznik srednje umjetničke škole “Petar Lubarda” na Cetinju.

Oni su, kako je saopšteno iz lokalne uprave Tivta, istakli primjetnu inkluziju mladih u društvene aktivnosti u posljednjih pola godine.

Ukazali su na to da škole često nemaju dovoljno razumijevanja za vannastavne aktivnosti i uopšte aktivizam mladih, ali i na nedostatak sportskih objekata u gradu: zatvorenog bazena, trim staze, jasnijeg obilježavanja biciklističkih staza.

Kao problem istakli su nedostatak prostora za omladinski aktivizam i organizovanije podrške učešću mladih u brojnim akcijama. Neki od njih, naveli su kako su bili u prilici svjedočiti nekom vidu cenzure.

U Tivtu se osjećaju bezbjedno, a zajednička poruka jeste da je potrebno animirati što više mladih da se aktivno uključe u kreiranje društvenog života.

“Uskoro će biti raspisan Javni poziv za predlaganje članova Savjeta za mlade Opštine Tivat, a minimum četiri člana Savjeta biće iz populacije mladih, dva iz srednjoškolske i dva iz studentske populacije, pa Vas na ovaj način pozivam da se vi i vaši vršnjaci aktivno uključite u kreiranje omladinske politike. Nikada više nećemo dozvoliti da mladi na ma koji način budu zloupotrijebljeni i iznevjereni, već ćemo se svojski truditi da stvorimo uslove za vaše neometano napredovanje", rekao je potpredsjednik Božović.

Potpredsjednik Arsić je ukazao da se stanje u obrazovnom sistemu mijenja te da se nada kako će školski odbori i uprave škola imati znatno više sluha za potrebe učenika.

On je mlade pozvao da budu proaktivni, da pred sistem postavljaju pitanja i zahtjeve. ”Pomno vas pratim, prijatno sam iznenađen načinom komunikacije i smatram da ste svijetao primjer kako biti uspješan i tim uspijehom doprinositi svom gradu.”- istakao je Arsić.

Sastanku su prisustvovali menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić, sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja i savjetnik za prevenciju bolesti zavisnosti Aleksandar Daković.

Opština Tivat je inače, pokrenula postupak za odobrenje finansiranja rekonstrukcije, adaptacije i opremanja Omladinskog servisa u opštini Tivat.

Zahtjev je upućen Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta - Upravi za sport i mlade. Najavljen je nastavak sprovođenja preventivnih programa iz oblasti bolesti zavisnosti, ali i intenzivna saradnja sa mladima, na svim nivoima.