boravi blizu 192 hiljade turista

Maksimović: U Crnoj Gori do sada ostvareno 87 odsto turističkog prometa iz 2019.

"Kada je riječ o strukturi stranih turista, pored regiona imamo značajniji broj dolazaka sa tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela a dobra posjeta bilježi se i sa tržišta UAE"

7972 pregleda 7 komentar(a)
Maksimović, Foto: Mediabiro
Maksimović, Foto: Mediabiro

U Crnoj Gori, prema posljednjem presjeku Nacionalne turističke organizacije (NTO), boravi blizu 192 hiljade turista, što je 87 odsto ostvarenog turističkog prometa iz 2019. godine u ovom periodu.

Vršiteljka dužnosti pomoćnika direktora NTO, Aleksandra Maksimović, kazala je agenciji Mediabiro da najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona, na prvom mjestu Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih susjednih zemalja.

"Kada je riječ o strukturi stranih turista, pored regiona imamo značajniji broj dolazaka sa tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela a dobra posjeta bilježi se i sa tržišta UAE. Sve je veći broj gostiju koji nam dolazi iz Njemačke, Švajcarske, Luksemburga i Turske”, kazala je Maksimović.

Ona je rekla da dobre vijesti stižu i sa tržišta Francuske, imajući u vidu da je turoperator Tui France počeo da realizuje grupna putovanja ka Crnoj Gori, a organizovani dolasci turista, posredstvom ovog, jednog od najvećih turoperatora, najavljeni su do oktobra.

Sve primorske opštine, kako je navela, bilježe dobru popunjenost gotovo na nivou uporednog perioda 2019.

"Po ukupnom broju turista prednjače Budva koja ima oko 69 hiljada turista, Ulcinj 46 hiljada i na trećem mjestu po posjećenosti trenutno je Herceg Novi sa okvirno 33 hiljade turista. U opštini Bar imamo premašen promet iz 2019. godine, a popunjenost na zadovoljavajućem nivou bilježe i planinski centri“, kazala je Maksimović.

Najveći broj gostiju, oko 151 hiljada, boravi u privatnom smještaju gdje je popunjenost na nivou od 87 odsto.

"Imamo i izuzetno dobru popunjenost hotelskih kapaciteta, i ostvarenje od 95 odsto u poređenju sa istim danom 2019. godine“, dodala je Maksimović.

Prema njenim riječima, riječ je o procjenama lokalnih turističkih organizacija, dok će zvanične statističke podatke o ostvarenom turističkom prometu od Uprave za statistiku naknadno imati tek kada se sumira ukupna turistička sezona.

Kako je kazala, egzaktan paramatar kojim trenutno raspolažu je onaj koji se odnosi na finansijske pokazatelje odvijanja i rezultata sezone, a to su podaci o ostvarenim namjenskim prihodima po osnovu turizma.

"Riječ je o prihodima od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse koji su do današnjeg dana na nivou od 85 odsto odsto ostvarenih prihoda iz 2019“, rekla je Maksimović.

Najave za naredni period su, kako je ocijenila, dobre.

"Prema informacijama hotelijera najave i buking za naredni period su takođe dobri i uz poštovanje epidemioloških mjera i očuvanje epidemiološke situacije stabilnom, mogli bismo očekivati nastavak ovog pozitivnog trenda iz jula”, zaključila je Maksimović.

Preporučujemo za Vas