Pokrenuta onlajn kampanja: #EkstremizamNIJECooL

Mladi će u toku kampanje će imati priliku da se upoznaju i edukuju o nasilnom ekstremizmu, radikalizaciji i terorizmu, djelovanju ekstremističkih grupa i njihovih obilježja

2297 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Alfa Centar i OCSI (Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu) pokrenuli su onlajn kampanju „EkstremizamNIJECooL“ u cilju prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

„Ekstremizam je ponašanje na „granici dozvoljenog“ koja može preći tu granicu i biti jedna od nepoželjnih pojava u našem društvu. Može biti ideološki, religijski ili etnonacionalistički. Najveća opasnost jesto što ekstremističke grupe vidno ciljaju mlade koji su odbačeni, izolovani, nezaposleni, diskriminisani, s osjećajem društvene nepravde i tome slično. Upravo zbog ove činjenice, prioritetna grupa su nam mladi. Pokušaćemo da ih edukujemo o opasnostima ekstremističkih grupacija, kao i o njihovim obilježjima uz pomoć akademske zajednice“, ističu iz te dvije organizacije.

Mladi će, kako je saopšteno, u toku kampanje će imati priliku da se upoznaju i edukuju o nasilnom ekstremizmu, radikalizaciji i terorizmu, djelovanju ekstremističkih grupa i njihovih obilježja. U sklopu kampanje zajednici će se putem video poruke obratiti pet univerzitetskih profesora, dok će se na društvenim mrežama distribuirati set pozitivnih narativa u vidu kratkih poruka.

Ističu da je obezbjeđivanje optimalnih uslova za razvoj tolerantnog i demokratskog društva zadatak cijelog društva, što podrazumijeva posebnu senzibilnost i uključenost svih nadležnih lokalnih službi i pojedinaca, kako bi se u situaciji da na savremene izazove moglo odgovoriti blagovremeno i adekvatno.

„Ako ovom kampanjom odvratimo barem jednog mladog od 'kandži' ekstremističkih grupa, smatraćemo da je kampanja uspješna. Nadamo se da će u budućnosti više mladih BITI COOL I REĆI NE", zaključuje se u saopštenju.

Kampanja je dio projekta „Pozitivni sadržaji na društvenim mrežama – program obuke i mentorstva“ koji sprovodi Forum MNE uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Bonus video: