Leković: Nagraditi vatrogasce i obnoviti maslinjake u Mrkojevićima

"Nadležni nikako ne smiju dozvoliti da oni koji spašavaju grad, njegovu okolinu, imovinu i koji prije svega svoje živote rizikuju, nemaju mogućnost da to čine sigurno i ažurno", kazao je odbornik Demokrata

4929 pregleda 242 reakcija 13 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Ovonedjeljni požar u Mrkojevićima velika je opomena za sve, a naročito nadležne i Opštinu Bar koja mora što hitnije djelovati kako bi unaprijedila barsku Službu zaštite, kazao je predsjednik odborničkog kluba Demokrata u Skupštini opštine Bar Momčilo Leković.

Još veća eskalacija požara, kako je rekao, spriječena je isključivo nadljudskim naporima barskih vatrogasaca, kao i njihovih kolega iz susjednih opština koji su zajednički pomagali u gašenju vatre. "Međutim, šta bi se desilo da je kojim slučajem na teritoriji naše opštine istovremeno gorio još jedan požar? Vjerovatno velika katastrofa, a ovo iz razloga prije svega skromnog voznog parka koji u ovom trenutku barska služba zaštite i spašavanja posjeduje", saopštio je Leković.

Kazao je da se barska Služba zaštite mora unaprijediti "na najveću moguću mjeru", shodno njihovim potrebama i sve većoj prijetnji koja pogađa cijelu Evropu pa i tu opštinu. "Nadležni nikako ne smiju dozvoliti da oni koji spašavaju grad, njegovu okolinu, imovinu i koji prije svega svoje živote rizikuju, nemaju mogućnost da to čine sigurno i ažurno", naveo je odbornik.

Leković je kazao kako u Demokratama očekuju da Opština u budžetu za sljedeću godinu opredijeli sredstva za kupovinu bar jednog novog vatrogasnog vozila, a da u saradnji sa međunarodnim institucijama obezbijedi donaciju za najmanje još jedno vozilo.

Ističe i da stavljanje požara u Mrkojevićima pod kontrolu ne smije proći bez određenog znaka pažnje prema onima koji su gasili vatru, te da očekuju da nadležni kompletnu jedinicu barske Službe zaštite adekvatno i nagrade.

"I na kraju, u ovom požaru i pored nadljudskih napora vatrogasaca stradalo je više stotina stabala maslina. Simbol Bara se mora obnoviti. Shodno tome očekujemo da nadležno ministarstvo i Opština Bar u saradnji sa Društvom maslinara u narednom periodu obnove uništene maslinjake, kako bi nastavili tradiciju ovog kraja i našeg grada uopšte", zaključio je Leković.

Bonus video: