Šta stoji iza apela za pomoć: Da li otac tjera djecu da prose za njega?

Socijalni radnik pronašao V. M. u stanu u Mojkovcu, sa njim je bila i njegova četrnestogodišnja kćerka
128 pregleda 5 komentar(a)
OŠ "Marko Miljanov" Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
OŠ "Marko Miljanov" Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.11.2017. 12:23h

Iza apela za pomoć gladne četrnaestogodišnje djevojčice iz Bijelog Polja, koji je izazvao vrlo kritičke komentare na račun državnih institucija na društvenim mrežama, stoji njen otac V.M. koji navodno tjera djecu na prosjačenje, tvrdi više sagovornika “Vijesti”.

Apel djevojčice je preko društvenih mreža prenijela NVO Banka hrane, koja je podijelila pismo djevojčice. U njemu se navodi da je njen otac mjesecima na aparatima u Beogradu, da mu otkazuju organi a da ona živi sama bez struje, hrane i grijanja.

Poslije toga pokrenuto je i prikupljanje novčane pomoći na ulicama Bijelog Polja, a veliki broj građana i institucija iz države uplatili su i novac za pomoć djevojčici.

Direktor Centra za socijalni rad u Bijelom Polju Admir Mustajbašić rekao je “Vijestima” da je nakon obavještenja Centra bezbjednosti dežurni radnik Centra za socijalni rad u petak popodne ustanovio da su u stanu V.M. u Bijelom Polju nalazi njegov šesnaestogodišnji sin. U stanu je bilo, navodi on, struje, grijanja, zaliha hrane i interneta.

Istog dana, dežurni radnik Centra za socijalni rad u Mojkovcu u stanu je pronašao V. M., koji, kako vjeruju, nije ni odlazio iz Mojkovca.

“Dežurni radnik saznao je od dječaka da se njegova sestra nalazi u Mojkovcu kod oca V.M. Nakon toga, dežurni radnik Centra za socijalni rad u Mojkovcu sa pripadnicima policije obišao je stan i pored kćerke u stanu su zatekli i V.M., koji su ovom prilikom bili zatečeni i iznenađeni razlozima posjete”, kazao je Mustajbašić.

On tvrdi da su djevojčica i otac rekli kako nisu znali da će Banka hrane javno objaviti njeno pismo.

Mustajbašić je istakao da je V.M. korisnik dodatka na njegu i pomoć, povlastice za putovanja, a da materijalno obezbjeđenje nema zbog posjedovanja 438,5 ari pašnjaka, šuma i livada, ali da je redovan korisnik i jednokratnih pomoći.

Direktor Centra dodaje da je V.M. “diskrecionim pravom” četiri puta odobreno pravo na materijalno obezbjeđenje porodice i dječji dodatak u trajanju na po tri mjeseca. Nakon toga je prekinuto jer nije zatečen na adresi koju je ostavio Centru, pa je ovo pravo prestalo u aprilu prošle godine.

Posljednji incident međutim nije prvi put da djeca traže i sakupljaju novac za bolesnog oca.

Njihova majka, bivša supruga V.M., je u više navrata prijavljivala oca bjelopoljskom Centru za socijalni rad da ih tjera i navodi na prosjačenje, tražeći, kako tvrdi, da joj se dodijeli starateljstvo nad djecom.

Mustajbašić je kazao da je majka napustila vanbračnu zajednicu nakon, kako je prijavila, psihičkog i fizičkog nasilja od strane supruga. Nijedno od djece nije željelo da da živi sa njom i napusti oca, prenosi direktor Centra.

“Djeca su u razgovoru izražavala želju da nastave da žive sa ocem”, kazao je Mustajbašić, dodajući da se nakon razvoda majka nije obraćala Centru ni sa kakvim zahtjevom, izuzev što su se o procedurama raspitivali njeni srodnici. “Djeca su međutim odbijala da kontaktiraju sa njom i njenim srodnicima”, kazao je Mustajbašić.

V.M. je ranije tvrdio da mu srce radi sa samo 5 odsto kapaciteta i da je medicinski fenomen. U više navrata je tražio i dobijao pomoć institucija i građana.

Iz Opštine Bijelo Polje “Vijestima” je saopšteno da V.M., iako nije stanovnik te opštine, godinama upućuju novčanu pomoć koju traži.

“I prije mjesec dana je dobio pomoć, a novi zahtjev je uputio prije deset dana”, kazali su “Vijestima”.

O tome da li se u ovom slučaju radilo o prosjačenju i kako je moglo da se desi da dijete od 14 godina živi samo i sakuplja novac na ulici, te da li je Centar bio dužan da reaguje, Mustajbašić je odgovorio da se djeca bez roditeljskog staranja upućuju u u hraniteljsku porodicu. Ili, kako navodi, ustanovu socijalne i dječije zaštite u krajnjem slučaju ako nema slobodne hraniteljske ili srodničke hraniteljske porodice.

“Mi nismo imali nikakvih saznanja da djevojčica živi sama i da je bez nadzora i kontrole, a nakon gore pomenutog uvida ustanovili smo da je djevojčica zatečena sa ocem. Iz Uprave policije u odgovoru stoji da rade na ovom slučaju.

Često odsustvuje iz škole, otac traži da joj poprave ocjene

Iz Osnovne škole “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, koju djevojčica pohađa, nisu zvanično odgovorili da li su i kome prijavljivali slučaj. Uprava škole je upoznata, kako je rečeno, sa slučajem porodice i činjenicom da V. M. često od nastavnika traži novčanu pomoć ili piše pisma u kojima traži da njegovoj kćerki poprave ocjenu.

Kazali su da djevojčica često odsustvuje iz škole.

Bonus video: