Tajna zašto se nastava za učenike OŠ "Vladimir Nazor" ne može izvoditi u kasarni u Maslinama

Ispitivanjima je, ranije ove godine, utvrđeno da zgrada podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” nije bezbjedna za djecu, a vojni kompleks je za roditelje bilo prihvatljivije rješenje nego da se nastava podijeli na druge dvije škole

37023 pregleda 527 reakcija 31 komentar(a)
Roditelji ranije ove godine obišli kasarnu s predstavnicima dva ministarstva, Foto: Luka Zekovic
Roditelji ranije ove godine obišli kasarnu s predstavnicima dva ministarstva, Foto: Luka Zekovic

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Vladimir Nazor” neće moći da računaju da će školsku godinu početi u kasarni u Maslinama, a Ministarstvo odbrane (MO) je odluku o tome proglasilo tajnom.

Ispitivanjima je, ranije ove godine, utvrđeno da zgrada podgoričke OŠ nije bezbjedna za djecu, a kasarna je za roditelje bila prihvatljivije rješenje nego da se nastava podijeli na druge dvije škole.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) organizovalo je obilazak kasarne “Marko Miljanov Popović” s predstavnicima MO i Savjeta roditelja i tom prilikom je konstatovalo da “postoje uslovi da se objekti mogu adaptirati, kao privremeno rješenje, za potrebe učenika”.

Ministarstvo na čijem je čelu Vesna Bratić obratilo se potom molbom za ustupanje prostorija kasarne Masline radi obavljanja nastave.

”Dobili smo odgovor od MO, ali shodno Zakonu o tajnosti podataka, sadržaj istog ne smijemo podijeliti s Vama jer je akt stepenovan s ‘interno’”, navodi se u odgovoru resora.

Osnov za određivanje stepena tajnosti podatka predstavlja sadržaj tajnog podatka i njegov značaj za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore.

Zakonom je propisano da se stepen “interno” određuje za podatke čijim bi otkrivanjem nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa.

Na pitanja o mogućoj nastavi u kasarni, MO je za odgovor novinara prvi put uputilo na MPNKS, a drugi put da odgovor traži na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Pojedini mediji su javili da je upravi škole rečeno da kasarna nije bezbjedna za korišćenje.

Iako se približava početak školske godine, koja počinje u srijedu 1. septembra, konačna odluka u ovom slučaju još nije donijeta.

”Trenutno kao mogućnost imamo odvijanje nastave u dvije škole. Tragamo za još nekim rješenjima, ali ćemo konačnu odluku donijeti uz dogovor s roditeljima i nastavnicima škole. Nadamo se da do najavljenog protesta neće doći, jer činimo sve da se nastava nesmetano nastavi”, rečeno je “Vijestima” iz MPNKS.

Roditelji su ranije kazali da je za njih rješenje o nastavi u druge dvije škole neprihvatljivo iz više razloga, među kojima je i taj što djeci ne bi bio obezbijeđen prevoz.

Iz resora prosvjete ističu da su obezbijedili sredstva za izgradnju nove škole.

”Trenutno očekujemo najbolje rješenje za lokaciju nove škole od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i od Sekretarijata za prostorno planiranje i urbanizam. Sigurni smo da su svi svjesni značaja ovog izazova, te da će se svi organi na lokalnom i državnom nivou potruditi da daju odgovor koji će biti maksimalno profesionalan”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: