Raonić prije RTCG primao oko 2.000 eura, prijavio dva stana i dva vozila

Raonić je 6. avgusta zvanično naslijedio Božidara Šundića na mjestu generalnog direktora

28503 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Novi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić prošle godine uglavnom je primao oko 2.000 eura mjesečno, vidi se iz redovnog godišnjeg imovinskog kartona koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

On je šestog avgusta zvanično naslijedio Božidara Šundića na mjestu generalnog direktora.

Iz Agencije za elektronske medije je dan kasnije saopšteno da ih je obavijestio da je podnio ostavku na funkciju člana njihovog Savjeta.

Skupština Crne Gore izabrala ga je za člana Savjeta Agencije krajem 2019. godine.

Iz redovnog godišnjeg imovinskog kartona vidi se da je doskorašnji čelnik NVO Građanska alijansa prošle godine kao član Savjeta uglavnom prihodovao oko 900 eura mjesečno, a još 1.100 sa redovnog posla.

Osim toga, on je prijavio da je prošle godine primio honorar od 450 eura, više dnevnica ukupne vrijednosti od oko 340 eura, a 2.240 eura od turističke agencije na ime povraćaja novca.

Raonić je vlasnik stana od 49, a njegova supruga Milena Raonić od 30 metara kvadratnih, koji su stečeni kupovinom.

Pored toga je vlasnik dva automobila - “hjundaija” iz 2016. godine i “ševroleta” iz 2010. godine.

On nije dao Agenciji aglasnost za uvid u bankarske račne.

Raonić je dobio podršku sedam od devet članova Savjeta RTCG na glasanju 6. avgusta, koje je održano poslije razgovora sa četiri kandidata za generalnog direktora.

Doskorašnji generalni direktor Šundić je, prema redovno godišnjem imovinskiom kartonu, prošle godine primao platu od 2.845 eura.

Šundić je tri godine proveo na mjestu generalnog direktora RTCG.

Agenciji je prijavio da je vlasnik stana od 94 metra kavdratnih koji je stekao kupovinom, a naslijedio je polovinu njive od gotovo 30.000 metara kvadratnih.

Njegova supruga Žana Šundić mjesečno zarađuje 500 eura, a sin Luka vlasnik je “audija A 6” iz 2008. godine.

Šundić od avgusta 2018. godine vraća oko 12.500 eura gotovinskog kredita u ratama od 207 eura mjesečno. On je Agenciji dao saglasnost za uvid u račune.

Uskoro poziv za popunu mjesta

Nakon ostavke Raonića, Administrativni odbor Skupštine Crne Gore trebalo bi uskoro da raspiše javni poziv za jednog člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

Zakonom o elektronskim medijima je propisano da u slučaju prestanka mandata prije isteka vremena na koje je član Savjeta imenovan, radno tijelo Skupštine dužno je da u roku od 15 dana od prestanka mandata objavi javni poziv ovlašćenom predlagaču.

Savjet Agencije čine pet članova, a na čelu tog tijela je Branko Bošković.

Članovi su Rajko Todorović, Andrijana Nikolić i Edin Koljenović.

Todoroviću mandat traje do decembra 2024. godine, a Boškoviću, Nikoliću i Koljenoviću do 2026. godine, saopšteno je iz Agencije.

Bonus video: