Cetinje: Otkrivena spomen bista narodnom heroju Jovanu M. Vučkoviću

Spomen bistu svečano su otkrili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i Milinko Živković, direktor u Rudarsko topionicarskom basenu Bor, gdje je Vučković proveo dio svog životnog i radnog vijeka i koji je donirao bistu
162 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2017. 11:58h

Spomen bista narodnom heroju Jovanu M. Vučkoviću svečano je otkrivena juče na Trgu revolucije na Cetinju.

Spomen bistu svečano su otkrili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i Milinko Živković, direktor u Rudarsko topionicarskom basenu Bor, gdje je Vučković proveo dio svog životnog i radnog vijeka i koji je donirao bistu.

Jovan Vučković (1913 – 1944) rođen je u Prekornici kod Cetinja, a tokom mladosti radio je u rudniku u Trepči, a potom i u Boru. U tom je gradu pristupio Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Poslije okupacije, vratio se u Crnu Goru gdje je aktivno učestvovao u pripremama Trinaestojulskog ustanka.

Kao doborovoljac stupio je u Lovćenski bataljon koji je u okviru Crnogorsko-sandžačkog partizanskog odreda, učestvovao u napadu na Pljevlja 1941. godine. Brojne su borbe i ofanzive u kojima je Jovan M. Vučković ostavio dubok trag – marš preko Romanije i Igmana, Sinjajevina, Konjic, Bugojno, Livno, Jajce, Prnjavor, Teslić, Livno. Istakao se u borbama oko Ivansedla, preko Neretve, Drine, Pive i Sutjeske.

Poginuo je trećeg aprila 1944. godine, u jurišu, nedaleko od Mrkonjić Grada, kao zamjenik političkog komesara Prvog lovćenskog bataljona Prve proleterske udarne brigade.

Trojica njegove braće strijeljana su 1942. godine u Rijeci Crnojevića, kao aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

Uprkos nevremenu, delegacije Prijestonice Cetinje, Skupštine Prijestonice i Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOB i antifašista Cetinja, položile su juče ujutru vijence na Spomen kosturnicu i humke poginulih oslobodilaca kod Vlaške crkve.

Galerija

Bonus video: