U požarima u Mrkojevićima uništeno 749 stabala maslina

Kako je saopšteno iz Društva maslinara Bar u požarima je oštećeno još 400 stabala maslina i 267 drugih voćaka

13391 pregleda 678 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Facebook/Društvo Maslinara Bar
Foto: Facebook/Društvo Maslinara Bar

U požarima koji su dva dana bili aktivni na području barskog naselja Mrkojevići totalno je uništeno 749 stabala maslina.

Kako je saopšteno iz Društva maslinara Bar u požarima je oštećeno još 400 stabala maslina i 267 drugih voćaka.

U Pečuricama je u organizaciji Društva maslinara Bar održan sastanak sa maslinarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu tokom požara koji je zahvatio veliki dio ove mjesne zajednice.

"Pored evidencije uništenih stabala razmatran je uzrok koji je izazvao požar. Veliki broj maslinara je tvrdi da je požar izazvan varničenjem na „rastavljaču“ dalekovoda odakle je požar krenuo. Zaključeno je da utvrđivanje uzroka treba da urade vještaci ali maslinari su pri tome da neće odustati i da će se svim pravnim sredstvima boriti da se istina dokaže. Pozivaju se svi oštećeni maslinari da požar prijave barskoj policiji i zapisnik sačuvaju za dalju proceduru. Razmatrana je i opcija angažovanja zajedničkog pravnog zastupnika koji bi kod organa vlasti zastupao oštećene maslinare", navodi se u saopštenju.

maslinjci Mrkojevići, Mrkojevići
foto: Facebook/Društvo Maslinara Bar

Društvo maslinara Bar najavilo je da će se zajedno sa oštećenim maslinarima za pomoć u saniranju posljedica požara obratiti Opštini Bar, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i drugim relevantnim institucijama i organizacijama.

"Poznato je da je Opština Bar već pomagala u slučajevima kada je požarom uništavana imovani građana Bara pa je za očekivati da će i u ovom slučaju brzo reagovati i bar malo ublažiti posljedice nastale ovim velikim požarom. Nastala šteta u maslinjacima je nenadoknadiva i novcem se ne može platiti ali se bar malo mogu ublažiti i sanirati nastala šteta. Očekuje se da će Opština i Ministarstvo brzo formirati komisuju koja će utvrditi nstalu štetu a Društvo maslinara će biti podrška ovim aktivnstima", saopšteno je.

Društvo maslinara Bar navodi da su u požaru uništena i stabla stara po više stotina godina, te da je sa njima otišao i ovogodišnji rod maslina i budući prinosi koje su maslinari očekivali.

Bonus video: