"društvenim mrežama kruži snimak"

Građanska inicijativa "21. maj": Provjeriti i procesuirati nacionalistički ispad koji se navodno dogodio u Tivtu

"Građanska inicijativa "21. maj" je nadležnim organima dostavila snimak koji je postao viralan i koji je prilično uzmemirio javnost Crne Gore. Na njemu veća grupa mladića skandira "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji" zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje"

14655 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Printscreen
Detalj sa snimka, Foto: Printscreen

Građanska inicijativa "21. maj" obavijestila je juče Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore da društvenim mrežama kruži snimak koji ukazuje na nacionalističko skandiranje koje se navodno dogodilo u Tivtu, 13. avgusta 2021. godine, saopšteno je danas iz te inicijative.

"Građanska inicijativa "21. maj" je nadležnim organima dostavila snimak koji je postao viralan i koji je prilično uzmemirio javnost Crne Gore. Na njemu veća grupa mladića skandira "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji" zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Skandiranjem "Ubij zakolji da Šiptar ne postoji" javno se podstiče nasilje i mržnja prema Albancima. Albanofobija je prisutna u pojedinim zemljama okruženja, a u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana naročito dolazi do izražaja", ističe se u saopštenju Građanske inicijative "21. maj".

Oni su dodali da "zahtijevaju hitne provjere i procesuiranje nacionalističkog ispada grupe mladića za koji se viralno tvrdi da se dogodio u Tivtu".

"Taj događaj je, u drugim sredinama, podstakao odbrambene kontrareakcije koje su takođe neprihvatljive. Zbog postojanja mogućnosti da su izvršioci ovog krivičnog djela i strani državljani koji turistički borave u opštini Tivat, Građanska inicijativa "21. maj" zahtijeva efikasno postupanje policije i tužilaštva i posebno ukazuje da se provjeri da li se na snimku nalaze, kako se javno tvrdi, i građani Tivta koji su aktivni u određenim navijačkim grupama. Pozivamo rukovodstvo opštine Tivat da podrži borbu protiv nasilja, govora mržnje i ekspanzije velikosrpskog nacionalizma", poručili su iz Građanske inicijative "21. maj".

Đeka: Odavno nijesmo doživjeli ovakav primitivizam

Odavno ovako šovinističko origijanje i govor mržnje nijesu viđeni u Crnoj Gori. Odavno kao Albanci nijesmo doživjeli ovakav primitivizam, kazao je poslanik Albanske koalicije "Jednoglasno" i predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

Đeka
Đekafoto: Screenshot

"I to u državi koja se diči dobrim međunacionalnim i međuvjerskim odnosima. Stoga očekujemno da državni organi odmah djeluju, utvrde čijenice i da učesnike ovog divljačkog pira, privedu pravdi", naveo je Đeka u saopštenju.

Kazao je i "da se oni one koji nijesu odavde a otvoreno su pozivali na nasilje i kojih je većina na snimku, kazne koliko danas i protjeraju iz države".

"Zahtijevamo da se o ovom skandalaznom incidentu izjasni i lokalna vlast u Tivtu i partije vladajuće većine na državnom nivou, koja je ranijom revatizacijom sličnih postupoaka uticala da imamo ovako ogavan nacionalistički pir u Boki i našoj zemlji. Niko ne smije da oćuti ovu sramotnu epizodu koja je nanijela veliku štetu evropskom imidžu Crne Gore", ocijenio je Đeka.