Više poslanika prekršilo Zakon o sprečavanju korupcije: Zaboravili kartone i imovinu

Imena poslanika nisu saopštena

9456 pregleda 7 komentar(a)
Protiv dvoje poslanika podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, Foto: Luka Zekovic
Protiv dvoje poslanika podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, Foto: Luka Zekovic

Više poslanika Skupštine Crne Gore prekršilo je Zakon o sprečavanju korupcije, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

“Agencija je izdala prekršajni nalog kojim je jedan poslanik kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 500 eura zbog nedostavljanja izvještaja o prihodima i imovini u roku od 30 dana po stupanju na javnu funkciju,” kazali su “Vijestima” iz ove institucije.

Protiv dvoje poslanika je podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nedostavljanja redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini.

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih imovinskih kartona istekao je 31. marta.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskih kartonima prijavi sve prihode i imovinu.

Agencija je, međutim, utvrdila da nisu svi poslanici to uradili.

“Tokom 2021. godine Agencija je podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv četvoro poslanika aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore, zbog kršenja Zakona, odnosno nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u redovnim godišnjim izvještajima o prihodima i imovini”, navodi se u odgovoru ove institucije.

Imena poslanika nisu saopštena.

Na sajtu Agencije od ranije su dostupne odluke u slučaju više poslanika u kojima je utvrđeno da nisu prijavili sve prihode i imovinu. Među njima su i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) i poslanik Andrija Nikolić (Demokraska partija socijalista).

U skladu sa godišnjim planom, Agencija kontroliše redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini predsjednika, potpredsjednika, te poslanika Skupštine Crne Gore.

Kontrola je u toku, a u Agenciji očekuju da će potpune podatke o njenom ishodu imati sljedećeg mjeseca.

Agencija je početkom godine objavila odluke po kojima su bivši premijer Duško Marković i više ministara u njegovoj Vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije jer nisu mogli ostati više od dva mjeseca na tim pozicijama nakon što su postali poslanici u Skupštini Crne Gore.

“Vijesti” su početkom mjeseca objavile da je Agencija utvrdila da su premijer Zdravko Krivokapić i većina njegovih ministara prekršili zakon jer nisu prijavili tačne prihode i imovinu u imovinskim kartonima koje su dostavili u roku od 30 dana od stupanja na funkciju.

Agencija je krajem prošlog mjeseca podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv tri ministra zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u redovnim godišnjim imovinskim kartonima.

Za kršenje Zakona propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura, a u slučaju izdavanja prekršajnog naloga izriče se najniža suma. Mš. R.

Bonus video: