"Odluče li Krivokapić, Bečić i Abazović da policijski ustoliče Joanikija neka budu spremni da preuzmu odgovornost..."

"Umjesto da se najviši predstavnici vlasti povrate iz klerikalnog bunila i podaništva beogradskoj crkvi i zatraže da se intronizacija Joanikija ne vrši na Cetinju, Krivokapić, Bečić i Abazović guraju Crnu Goru u dodatnu netrpeljivost i razdor"

16563 pregleda 267 reakcija 32 komentar(a)
GI "21. maj"
GI "21. maj"

Neodgovorne, populističke i servilne izjave i stavovi najviših predstavnika izvršne i parlamentarne vlasti gdje se po svaku cijenu brani ustoličenje Vučićevog episkopa Joanikija u uzurpiranom Cetinjskom manastiru, predstavljaju opasnu i neprihvatljivu provokaciju, saopšteno je danas iz Građanske inicijative (GI) "21. maj".

Oni su dodali da predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović guraju Crnu Goru u dodatnu netrpeljivost i razdor.

"Umjesto da se najviši predstavnici vlasti povrate iz klerikalnog bunila i podaništva beogradskoj crkvi i zatraže da se intronizacija Joanikija ne vrši na Cetinju, Krivokapić, Bečić i Abazović guraju Crnu Goru u dodatnu netrpeljivost i razdor. Odluči li ova trojka da Joanikija policijski ustoliči na uzurpiranom tronu Svetog Petra Cetinjskog neka bude spremna i da preuzme odgovornost za posljedice svoje mizerne anticrnogorske politike. Podsjećamo ih samo da je sve što trenutno rade, osim što ljube skute velikosrpskim popovima po Crnoj Gori i izgovaraju podaničke besmislice, na tragu podgrijavanja nacionalne netrpeljivosti i razdora i to putem zloupotrebe državnih položaja i ovlašćenja. Pritom, neka ne očekuju da će progresivna, prozapadna i patriotska Crna Gora sjeđeti skrštenih ruku i gledati kako se nastavlja skrnavljenje Cetinjskog manastira. Ispada da je malo kleru beogradske crkve što je decenijama uzurpirao najvažniju crnogorsku svetinju već bi i da Vučićevog episkopa lažno ustoliče kao crnogorskog mitropolita. Zato je nedvosmislen, nenasilan i demokratski otpor naš prvorazredni zadatak. Svi na Cetinje", navodi se u saopštenju GI "21 maj" koje potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator .Rade Bojović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je 10. avgusta da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti organizovano na Cetinju 4. septembra.

Bonus video: