Brđanin pet godina na čelu Uprave policije

Brđanin je kao oficir policije u proteklih 20 godina prošao gotovo sve radne angažmane unutar policijskog sistema - obavljao je poslove pomoćnika i komandira u OB Herceg Novi, a potom je 2012. godine imenovan za načelnika kotorske policije

16605 pregleda 6 komentar(a)
Brđanin, Foto: Savo Prelević
Brđanin, Foto: Savo Prelević

"Apsolutno kontrolišem Upravu policije. Profesionalni cilj mi je da sprovedemo reforme, postignemo značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, da zemlja bude bezbjedna i dođemo do toga da svaki građanin ima subjektivan osjećaj da je siguran”, kazao je još početkom maja Zoran Brđanin, nakon što je tada manje od dva mjeseca, čak i iz bolnice, u v.d. stanju rukovodio policijom.

Brđanin je kao oficir policije u proteklih 20 godina prošao gotovo sve radne angažmane unutar policijskog sistema - obavljao je poslove pomoćnika i komandira u OB Herceg Novi, a potom je 2012. godine imenovan za načelnika kotorske policije.

Te godine diplomirao je i na Nacionalnoj akademiji FBI u SAD-u, bio je na stručnom usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a potom je u prelaznoj Vladi 2016. godine bio i savjetnik tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića. S pozicije šefa Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, Brđanin se početkom godine kandidovao na konkursu za prvog policajca.

Tokom zanimljive trke za direktora policije, bio je i najbolje ocijenjeni kandidat zbog čega ga je ministar MUP-a Sergej Sekulović Vladi predložio kao kandidata za novog šefa UP.

Prije nego je Vlada, 22. februara ove godine, donijela rješenje o v.d. mandatu Zoranu Brđaninu - svemu je, nekoliko dana prije toga, prethodila maratonska sjednica Vlade, na kojoj su iznijeti stavovi nekoliko članova, koji su se protivili da Brđanin preuzme policijski aparat, zbog čega je pravnom prečicom ipak izabran na tu poziciju.

Vlada je na osnovu člana 61 stav 1 i 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima donijela rješenje o određivanju Brđanina za v.d. pomoćnika Uprave policije i to najduže do šest mjeseci.

Kako je postupak izbora počeo po starom Zakonu o unutrašnjim poslovima, izbor direktora UP se po tom zakonu morao i okončati jer je to predviđeno članom 214 novog Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je stupio na snagu 2. jula ove godine.

Prema starom Zakonu, za imenovanje direktora UP bilo je potrebno samo mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, jer u članu 9 piše da predlog za imenovanje direktora UP, Vlada dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja. A da Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje o predloženom kandidatu.

Pozitivno mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost Brđanin je dobio 23. jula 2021. godine, nakon konsultativnog saslušanja.

”Odbor je razmotrio predlog za imenovanje na rukovodeću poziciju u UP, na temelju obrazloženja, koje je iznio ministar unutrašnjih poslova i izlaganja kandidata Zorana Brđanina, koji je u najznačajnijem predstavio planirane aktivnosti s fokusom na prioritete u radu, modernizaciju službe i jačanje povjerenja građana u policijski servis”, piše u mišljenju većine članova Odbora za bezbjednost i odbranu, koje je predsjednik tog tijela Milan Knežević dostavio Vladi.

Šef Socijaldemokratske partije Raško Konjević ipak juče je iznio stav da Vlada ne može imenovati Brđanina za direktora Uprave policije bez pozitivnog mišljenja Skupštine i pozvao predsjednika Aleksu Bečića da poništi nezakonito imenovanje.

”Vlada ne može imenovati direktora policije bez pozitivnog mišljenja Skupštine što propisuje član 15 Zakona, kao i član 9 prethodnog Zakona po kome se sprovodi postupak jer je po tom zakonu započet. Nastavlja se poniženje Skupštine od strane Vlade. Nažalost, Aleksa Bečić ne čini ništa da zaštiti dignitet Parlamenta i njegovu Ustavnu i zakonsku nadležnost. Vlada ne poštuje zakone, a Bečić po drugi put ćuti na nezakonitu hajdučiju prilikom imenovanja u sektoru bezbjednosti”, napisao je Konjević na Tviteru.

Konjević je ponovio da Brđanin ima podršku SDP-a.

Bonus video: