Instrukcije za početak školske godine: Nastava 1. septembra, čas 45 minuta, nošenje maski...

"Nastavu ne izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt"

122523 pregleda 975 reakcija 87 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), pripremilo je planove školama kako bi školska godina počela 1. septembra, saopšteno je danas iz tog resora Vlade Crne Gore.

"Kao što smo prethodnih dana blagovremeno informisali javnost o svim aktivnostima vezanim za početak školske godine, želimo da vas upoznamo sa instrukcijama koje će omogućiti učenicima nesmetano pohađanje nastave i u uslovima mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije. Na sastanku sa direktorom Instituta za javno zdravlje i državnom sekretarkom u Ministarstvu zdravlja, a poštujući sugestije Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, podržan je prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da se, u skladu sa školskim kalendarom, nastava organizuje na način predviđen zakonskim propisima", ističe se u saopštenju MPNKS.

Oni su kazali da su shodno tome pripremili instrukcije koje će kako su dodali blagovremeno biti upućene školama kako bi školska 2021/22. godina počela regularno:

1. Nastava počinje 1.septembra.

2. Vrijeme trajanja školskog časa je 45 minuta.

3. Obezbijediti toplomjere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, kao i ostale higijenske potrepštine.

4. Obezbijediti prostoriju za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja, i uz prisustvo odrasle osobe (nastavnik, pedagog...)

5.Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija).

6. Nastavu ne izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt.

7. Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

8. Obezbijediti kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu.

9. Učenika kome se povisi temperatura u toku nastave izolovati do dolaska roditelja.

10. Zabraniti korišćenje flaša s vodom, već obezbijediti čaše za jednokratnu upotrebu.

11. Voditi svakodnevno evidenciju o odsutnim nastavnicima i učenicima.

12. Nakon odsustva, dužni su pokazati neki od testova koji potvrđuje da su negativni na prisustvo virusa COVID -19 u organizmu, ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave.

13. Ograničiti posjete roditelja školi, a roditeljske sastanke održavati onlajn.

14. Do 10.septembra obezbijediti nastavne planove sa svim predviđenim ishodima. Planove u elektronskoj formi dostavljaju nastavnici.

15. Klasifikovati planove sa sažetim ishodima po predmetima i razredima kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave.

16. Zavod za školstvo pripremio je preporuke za pedagoško-psihološku podršku učenicima za organizaciju rada nakon otvaranja vrtića i škola. Takođe, Zavod je detaljno razradio uputstva za, eventualnu, organizaciju onlajn nastave za narednu školsku godinu.

"Sa radom će nastaviti i Radna grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlogodišnju. Radnu grupu čine: predstavnici MPNKS-a, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, udruženja "Roditelji" i NARDOS, Instituta za javno zdravlje i Unije srednjoškolaca", zaključuje se u saopštenju MPNKS.