Ministarstvo odbrane: VCG nema pripadnike u Avganistanu

"Savjet za odbranu i bezbjednost na sjednici 16.aprila utvrdio je predlog odluke o završetku učešća Vojske Crne Gore u misiji 'Odlučna podrška' u Avganistanu", navodi se u odgovoru resora Olivere Injac

5689 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojska Crne Gore (VCG) nema pripadnike u Avganistanu, saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva odbrane.

"Povratkom XII kontingenta VCG u septembru 2020. završeno je učešće naše zemlje u misiji 'Odlučna podrška' u toj zemlji. Savjet za odbranu i bezbjednost na sjednici 16.aprila utvrdio je predlog odluke o završetku učešća Vojske Crne Gore u misiji 'Odlučna podrška' u Avganistanu", navodi se u odgovoru resora Olivere Injac.

Prije nekoliko dana, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da su predstavnici zemalja članica konsultovali o situaciji u Avganistanu.

On je tom prilikom kazao da će NATO zdržati diplomatsko prisustvo u Kabulu.

"NATO članice su doboko zabinute zbog visokog nivoa nasilja koju je izazvala talibanska ofanziva, uključujući napade na civile, ciljana ubistva i izvještaje o drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava. Talibani moraju razumjeti da neće biti priznati od strane međunarodne zajednice ako silom preuzmu državu. Ostajemo posvećeni podržavanju političkog rješenja za ovaj konflikt", kazao je on prije nekoliko dana, navodi se na sajtu Alijanse.

Američki predsjednik Džozef Bajden branio je odluku da se snage povuku iz Avganistana.

Bonus video: