Pod kontrolom požar na Bukovici u NP Lovćen

Direktor nacionalnog parka kazao kako očekuju da će požar do srijede biti lokalizovan

6319 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Služba zaštite NP Lovcen
Foto: Služba zaštite NP Lovcen

Požar koji je u ponedjeljak izbio na Bukovici u Nacionalnom parku "Lovćen" i za koji postoji sumnja da je podmetnut, nakon dva dana stavljen je pod kontrolu, kazao je direktor tog nacionalnog parka Vladimir Martinović.

Kazao je kako očekuju da će požar do srijede biti lokalizovan.

Služba zaštite je, zajedno sa Službom ambijentalne higijene NP Lovćen, nastavila od jutros da gasi požar sa raspoloživim sredstvima. Priključila im se Služba zaštite i spasavanja Prijestonice Cetinje sa cistijernama, te Vazduplovna jedinica Vojske Crne Gore sa dva helikoptera bez čije pomoći se, kako se navodi u saopštenju, ne bi moglo puno uraditi, imajući u vidu da je vatrena stihija izbila na nepristupačnom terenu koji je jedino moguće gasiti iz vazduha.

"Jedan broj građana samoinicijativno se organizovao i došao kako bi pomogli, ali je Uprava Nacionalnog parka zamolila da građani za sada ne učestvuju u lokalizovanju požara zbog moguće opasnosti po njihove živote. NP Lovćen se zahvaljuje opštinskim vatrogasnim službama, Helikopterskoj eskadrili Vojske Crne Gore, kao i Sektoru za vanredne situacije MUP-a, svim drugim učesnicima, kao i vlasniku restorana 'Vladika', Deju Novakoviću, na izuzetnoj pomoći koji je, osim što je gasio požar na terenu, obezbijedio i hranu i piće", navodi se u saopštenju.

Martinović je istakao da će i dalje nastaviti da kontrolišu i prate situaciju na terenu. "Vjerujemo da će tokom sjutrašnjeg dana požar biti lokalizovan, a sreća je da se nije proširio prema Njegušima i Trešnji gdje je gusta borova šuma i gdje se ne bi moglo lako spriječiti širenje vatrene stihije“, kazao je on.

Bonus video: