Peroni prazni, na ulicama haos

Prevoznici bojkotuju usluge autobuske stanice u Beranama, poučeni iskustvom sa Simon vojažom, novi zakupac tvrdi da im ne odgovara prodaja karata na šalterima, jer ne plaćaju nikakve poreze

25216 pregleda 36 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Nesporazumi i nesuglasice između stečajne uprave beranskog autoprevoznog preduzeća Simon vojaž i njihovih partnera koji su zakupili autobusku stanicu s jedne, i prevoznika sa sjevera koji uprkos tome bojkutuju i ne koriste usluge stanice s druge strane, doveli su do haotičnog stanja zbog kojeg najviše ispaštaju putnici.

Prevoznici strahuju da neće moći da naplate novac koji im je ostao dužan stari vlasnik Simon vojaža i odbijaju da potpišu ugovore o staničnim uslugama sa zakupcima, dok zakupci i partneri stečajne uprave nude da im sve obaveze isplaćuju, ako je potrebno iz dana u dan, kako bi se prevazišla ova situacija.

Dok se sve to dešava daleko od očiju javnosti, osim onih koji traže prevoz, građani koji putuju ne mogu doći do osnovnih informacija o polascima autobusa, da li ima ili nema karata, jer autoprevoznici ne prijavljuju ni polaske ni broj slobodnih mjesta u autobusima.

Pojedini putnici su “Vijestima” ispričali da su čekali autobuse prema Beogradu koji su ostavljali putnike na ulici, umjesto ulaska u stanicu, i da nije bilo mjesta.

”Doći do informacije o vremenu dolaska i odlaska autobusa i eventualnom broju slobodnih mjesta, to vam je nemoguća misija”, kazali su oni.

Autoprevoznici sa sjevera, kako su se potpisali u pismu “Vijestima”, tvrde da im je bivši vlasnik Simon vojaža Mehmed Adrović ostao dužan 250 hiljada eura na osnovu prodavanja karata na šalterima autobuske stanice.

Oni kažu da strahuju da bi mogli da budu opet prevareni, jer zakupac autobuske stanice, Viktorija ekspres, nema licencu za obavljanje djelatnosti.

”Tu licencu izdaje isključivo Ministarstvo kapitalnih investicija. Mi čekamo odgovor nadležnih organa, a dok se to ne riješi, najbolje bi bilo da stanične usluge budu besplatne”, navode prevoznici.

Predstavnik Viktorije ekspres Slobodan Đuričanin tvrdi da ovakvo haotično stanje odgovara jedino prevoznicima.

”Oni su autobusku stanicu koristili bez ikavih nadoknada duže od godinu, prije uvođenja stečaja, i po tom osnovu ostali dužni Simon vojažu oko 140 hiljada eura. Njima ne odgovara prodaja karata na šalterima autobuske stanice, jer ne plaćaju nikakve poreze niti ima evidencije koliko karata su prodali. Na taj način štete i poresku upravu i državu”, tvrdi Đuričanin.

On kaže da su ponudili prevoznicima da naprave takve ugovore da im, ako je potrebno, predaju pazare o prodatim kartama, ne u zakonskom roku od mjesec, već odmah sjutradan.

”To što im je od ranije dužan Mehmed Adrović, to neka tjeraju kod države. Mi smo sa pola miliona eura, koliko smo uplatili stečajnoj upravi, naslijedili i licencu za obavljanje djelatnosti, koja važi do juna 2022. godine. To vam je kao kada kupite auto i dobijete punomoćje da ga vozite, bez potrebe da mijenjate registraciju”, objašnjava Đuričanin

Stečaj u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države, beranskom Simon vojažu, uveden je u aprilu ove godine. Stečajna uprava je tada sklopila takozvanu tehničko-poslovnu saradnju sa kompanijom Viktorija ekspres o upravljanju imovinom i stavljanju autobuske stanice u funkciju. Tada se očekivalo da će se završiti agonija koja je trajala godinu, koliko su štrajkovali ranici Simon vojaža, i ništa nije bilo u funkciji.

Prevoznici, ili većina njih, i dalje, međutim, odbijaju da ulaze u autobusku stanicu i da koriste peronske usluge, već putnike ostavljaju i kupe po ulicama, čime prave kolaps u saobraćaju.

I Viktorija ekspres i prevoznici pozivaju resorno ministrastvo da hitno reaguje i riješi nastalu situaciju.

S druge strane iz Specijalnog tužilaštva još uvijek nema informacije šta je sa predmetom, odnosno krivičnom prijavom protiv nekadanjeg vlasnika Simon Vojaža, Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera DPS, koga je suvlasnik iz Luskemburga Simon Bernard optužio za više krivičnih djela i falsifikovanje njegovog potpisa.

Peroni najprometnije autobuske stanice na sjeveru države, posebno u ljetnjim mjesecima, prazni su i dalje, dok na ulicama oko stanice vlada haotično stanje u pogledu saobraćaja, zbog autobusa koji se parkiraju gdje ima je volja.

Bonus video: