"razbuktavanje i širenje zavisi od vremenskih prilika"

Golubović: Situacija s požarima u Pljevljima stabilna, ali veoma rizična

"Požari su u južnom i jugozapadnom dijelu opštine Pljevlja, u širem prostoru kanjona Tare. Požari su podijeljeni u dvije grupe - nizvodno od mosta na Tari prema BiH i u dijelu Krupica i Borove"

4034 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović rekao je da požari na području te opštine nijesu lokalizovani, ali su pod kontrolom.

Situacija je, kazao je, stabilna, ali i veoma rizična jer razbuktavanje i širenje požara zavisi od vremenskih prilika.

U Jutarnjem programu TVCG je rekao da je riječ o požarima koji su na veoma nepristupačnom terenu, te da ih vatrogasci veoma teško mogu kontrolisati.

"Dakle, veliki požari još uvijek nijesu lokalizovani. Požari su u južnom i jugozapadnom dijelu opštine Pljevlja, u širem prostoru kanjona Tare. Požari su podijeljeni u dvije grupe - nizvodno od mosta na Tari prema BiH i u dijelu Krupica i Borove", rekao je Gulobović.

Nadali su se, kaže, da će kiša doprinijeti gašenju požara, međutim baš u tom dijelu pljevaljske opštine nije bilo intenzivnih padavina koje bi mogle pomoći vatrogascima, prenosi portal RTCG.

"Opština Pljevlja je deset odsto Crne Gore, to je 1.300 kvadratnih kilometara. 66 odsto naše opštine je pokriveno šumom, i to područje brani 31 pripadnik Službe zaštite opštine Pljevlja, ali mi nijesmo opremljeni tako da na tolikoj površini čuvamo šume kako bi trebalo", pojasnio je Golubović.

U posljednjih 15 dana su, kaže, imali više intervencija nego u maju i junu zajedno: "Sve to radi maksimalno 16 ljudi na terenu, jer neke ekipe moraju ostati u gradu. Apelujemo na Direktorat za vanredne situacije da na vrijeme planiramo ljudstvo i tehnička sredstva".

Požari se, kaže on, najčešće javljaju tamo gdje je i najveća koncentracija ljudi.

"Šuma se teško sama može zapaliti", uvjeren je Golubović.