u cilju osvještavanja učenika o važnosti čuvanja prirode

Šavnik dobio ekološku učionicu

Cilj ovog međunarodnog projekta je razviti integrisani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest opština na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5 odsto do kraja 2021. godine

5244 pregleda 3 komentar(a)
Foto: OŠ Bogdan Kotlica
Foto: OŠ Bogdan Kotlica

Osnovna škola "Bogdan Kotlica" iz Boana u opštini Šavnik na sjeveru Crne Gore dobila je ekološku učionicu koja je izgrađena od prirodnih materijala u dvorišnom prostoru škole.

Učionica je opremljena s klupama koje će biti naknadno isporučene i svim onim što je potrebno da 30 učenika te osnovne škole, po potrebi, nastavu mogu pratiti na otvorenom.

Prva ekološka učionica u opštini Šavnik, izgrađena je u cilju osvještavanja učenika o važnosti čuvanja prirode, pravilnog odlaganja smeća i reciklaže, u sklopu projekta Zajednički napori za "5% manje otpada – 5% MANJE“.

Cilj ovog međunarodnog projekta je razviti integrisani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest opština na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5 odsto do kraja 2021. godine.

"Učenici koji su shvatili važnost recikliranja danas, sjutra će biti ljudi osviješteni o čuvanju okoline“, poručio je direktor te osnovne škole Željko Stanković.

Učenici su takođe učestvovali u ranijim aktivnostima ovog projekta, kroz snimanje videa kojim su ukazali na probleme s upravljanjem otpadom u svojoj sredini te ponudili rješenja.

ekološka učionica
foto: OŠ Bogdan Kotlica

Učesnici projekta, učenici O.Š. "Bogdan Kotlica“ su identifikovali ekološke probleme i ponudili rješenja.

Oni su skrenuli pažnju na činjenicu da u sredini u kojoj žive nije adekvatno regulisano pitanje odlaganja otpada te da nema određenih mjesta za odlaganje otpada.

Iz tog razloga, kažu oni, otpad često narušava lijep izgled njihovog kraja i šteti okolini, a naročito rijekama koje još uvijek imaju izrazito čistu vodu.

ekološka učionica
foto: OŠ Bogdan Kotlica

Prema njihovom mišljenju nadležne vlasti bi trebalo da odrede lokacije za odlaganje otpada na seoskom prostoru, postave kontejnere za selektivno odlaganje otpada, osigurati redovan odvoz otpada i postaviti signalizaciju koja će jasno označiti mjesto na kojem će se odlagati otpad.

Među ostalim ciljevima projekta je povećati učinkovitost upravljanja otpadom u šest projektnih opština kao i podići javnu svijest građana i institucija o korištenju više od 48 lokacija za odvajanje otpada.

U sklopu projekta se uskoro očekuje uspostavljanje ekološke učionice i u O.Š. Pljevlja kao i OŠ Jablanica. Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – CG. Projekt sprovodi Udruženje LiNK Mostar u partnerstvu sa opštinom Jablanica, opštinom Šavnik i Udruženjem Matica. Projekat se provodi na području opština Prozor-Rama, Jablanica i Konjic u BiH, te Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori.