Pogledajte kakve mogu biti i koliko su česte neželjene reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa

Od blagih i umjerenih reakcija izdvajaju se reakcije na samom mjestu uboda, kao što su bol, crvenilo i otok, dok u umjerene reakcije spadaju povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima

17750 pregleda 69 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Neželjene reakcije na vakcinu protiv koronavirusa su izuzetno rijetke, toliko da ni u jednom momentu ne ugrožavaju benefite koje ona donosi u borbi protiv pandemije, kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Milko Joksimović.

On je objasnio kakve mogu biti i koliko su česte neželjene reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

"Neželjene reacije nakon vakcinacije protiv Kovid-19 infekcije mogu biti blage i umjerene i mogu biti na drugoj strani ozbiljne. Ono što je bitno napomenuti jeste da su blage i umjerene reakcije s jedne strane vrlo česte, dok su ove ozbiljne reakcije veoma rijetke", kazao je Joksimović.

Od blagih i umjerenih reakcija, kako je dodao, izdvajaju reakcije na samom mjestu uboda, kao što su bol, crvenilo i otok, dok u umjerene reakcije spadaju povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima.

"Važno je napomenuti da sve ove reakcije prolaze bez ukjlučivanja terapije, spontano u roku od nekoliko dana. Sa druge strane, ozbiljne neželjene reakcije su izuzetno rijetke, toliko da ni u jednom momentu ne ugrožavaju benefite koje vakcinacija donosi", kazao je Joksimović.

Bonus video: