Saradnja države, Opštine i "Jadrana" na rekonstrukciji bazena

Prelazno rješenje, do završetka rekonstrukcije bazena, biće instalacija balona na bazenu na Škveru

7373 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će u saradnji sa Upravom za sport Crne Gore i Opštinom Herceg Novi preduzeti sve potrebne korake kako bi bazen u Institutu „Dr Simo Milošević“ bio kompletno rekonstruisan, čime će, kako je saopšteno iz Opštine, to pitanje biti dugoročno riješeno.

Prelazno rješenje, do završetka rekonstrukcije bazena, biće instalacija balona na bazenu na Škveru, što će vaterpolistima i plivačima omogućiti kontinuirani trenažni proces, pojasnili su iz lokalne samouprave.

Koraci i zadaci koje je potrebno preduzeti dogovoreni su na sastanku koji je juče održan u Institutu, na kojem su učestvovali ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, direktorica Instituta Marina Delić, predsjednik Vaterpolo plivačkog saveza Crne Gore Đuro Marić i selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković.

bazen Institut Simo Milošević
foto: Opština Herceg Novi

Sastanku je prethodio obilazak bazena, koji je trenutno van upotrebe, zbog nedavnog urušavanja krovne konstrukcije. Iz Opštine podsjećaju da je krajem jula, u toku večernjih časova, došlo do pucanja jedne od tri noseće grede, koja je za sobom povuka i ventilacione cijevi. Zbog havarije koja se desila, bazen u Institutu će duže vremena biti van upotrebe.

Prema riječima predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, na sastanku je dogovoren red koraka koji će biti preduzeti u narednom periodu, kako od strane lokalne samouprave, tako i od državnih institucija. Katić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je za rješavanje tog problema istaknuta apsolutna podrška ministarke Bratić i Uprave za sport i mlade.

"Projektanti će u narednom periodu raditi na izradi idejnog rješenja i glavnog projekta, nakon čega ćemo konačno regulisati status bazena i u dugoročnom periodu imati to pitanje riješeno. Nakon završetka tih radova, na Vladi će sagledati kako i na koji način će projekat biti finansiran, kako bi pomogli Institutu kao firmi koja se nalazi u većinskom vlasništvu države", kazao je Katić.

bazen Institut Simo Milošević
foto: Opština Herceg Novi

Što se tiče prelaznog rješenja, dogovoreno je da Uprava za sport i Opština Herceg Novi pomognu u nabavci balona za bazen na Škveru. Do završetka rekonstrukcije bazena Instituta, Škver će biti privremeno rješenje za sve koji se bave vaterpolom i plivanjem, što je, kako ističu iz Opštine, od izuzetnog značaja posebno za djecu koja će trenirati tokom narednog zimskog perioda.

Katić je pojasnio da će, kako u budžetu grada postoje sredstva koja se odnose na troškove održavanja bazena, dio tih sredstava biti preusmjeren za nabavku balona. Takođe, i Uprava za sport će odvojiti dio finansijskih sredstava za instalaciju balona, čime će finansijska konstrukcija po tom pitanju biti zaokružena.

"Što se tiče bazena u Institutu, prvo je potrebno ukloniti sve što je palo, za šta će biti pokrenuta tenderska procedura, a nakon toga i tender za izbor projektanta za rekonstrukciju bazena, za šta će biti potrebni i UT uslovi", navodi se u saopštenju.

Lalošević je nakon sastanka istakao da je pitanje bazena u Institutu “Dr Simo Milošević” problem urgentnog karaktera koji je potrebno što prije početi rješavati.

"Došli smo do određenih zaključaka, i to će ići ka Vladi, odnosno resornom Ministarstvu ekonomije. Potrebno je napraviti procjenu prouzrokovane štete i mora se raditi u etapama – mora se skloniti sve ono što se sada nalazi u bazenu, zatim slijedi izrada studije izvodljivosti, odnosno projekat kako bi se sanirao krov. Tu će Vlada Crne Gore, resorno ministarsvo i Uprava za sport apsolutno pomoći", kazao je Lalošević i dodao da to neće biti kratak proces, te da će biti potrebno više mjeseci do godinu dana.

Jedna od tema sastanka, kako je Lalošević pojasnio, bila je i pomoć za PVK Jadran i VPSCG, koji “jesu jedan od najreprezentativnijih brendova koje Crna Gora ima”.

"Pokušaćemo da napravimo jedno ad hoc rješenje u vidu balona na bazenu na Škveru, tako da će igrači i djeca PVK Jadran imati gdje da obavljaju trenažne procese, a samim tim i da igraju utakmice. Ne smijemo zaboraviti da ima mnogo pionira, kadeta i juniora u Herceg Novom i okolini. Mi smo predložili tu saradnju sa Opštinom Hrceg Novi, kako vaterpolisti i plivači ne bi morali odlaziti u druge gradove. Svu učesnici sastanka saglasni su da je potrebno uraditi sve što je potrebno za dobrobit grada i plivačkih sportova", zaključio je Lalošević.

Bonus video: