GI "21. maj" traži inspekcijski nadzor zbog izbora odbora direktora KCCG-a

Iz GI "21. maj" su ocijenili da je prilikom izbora članova novog Odbora direktora, na sjednici Vlade od 25. februara, došlo do povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti

5698 pregleda 10 komentar(a)

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” inicirala je pokretanje inspekcijskog nadzora zbog, kako smatraju, nezakonitog postupanja pri izboru odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz GI "21. maj" su ocijenili da je prilikom izbora članova novog Odbora direktora, na sjednici Vlade od 25. februara, došlo do povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Postupajući suprotno članu 72 Zakona, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je uputila dopis Zajednici opština da se u roku od jednog sata izjasne na njen prijedlog da se u Odboru imenuje dr Rajko Karličic", navodi se u saopštenju.

Oni su kayali da je Borovinić Bojović pokušala da izvrši neprimjeren uticaj na organe odlučivanja, "svjesno zloupotrebljavajući službeni položaj u svrhu kontrolisanja procesa donošenja odluka Odbora direktora KCCG".

Nakon što je Zajednica opština, kao ovlašćeni predlagač, uputila dopis sa svojim prijedlogom kandidata, kako tvrde iz GI “21. maj”, Borovinić Bojović je pozvala na sastanak predstavnika Zajednice.

Iz GI "21. maj" su kayali i da je Borovinić Bojović pokušala da predstavniku Zajednice pojasni razloge zbog kojih neće dalje procesuirati njihov prijedlog, "ne odustajući od sopstvene nezakonite zamisli".

“Kako je Zajednica opština ostala pri svom prvobitnom prijedlogu i o tome obavjestila ministarku, Ministarstvo zdravlja je 01. juna (!) obavjestilo Zajednicu opština da je prijedlog prema Vladi u pripremnoj fazi (?!)”, kaže se u saopštenju GI.

GI “21. maj” je inicirala inspekcijski nadzor nad postupanjem ministarke Jelene Borovinić Bojović, Ministarstva zdravlja Crne Gore i Vlade, budući da Vlada nije uvažila i realizovala prijedlog Zajednice opština.

Oni su ocijenili da su Vlada i resorno Ministarstvo “bahato zanemarili” odredbe Zakona, kao i da su pokušali autonomnim i nezavisnim predlagačima da nametnu svoje “političko i kadrovsko” rješenje.

Upravnoj inspekciji je, dodatnom inicijativom, ukazano i da je Borovinić Bojović u Odbor direktora, u ime zapošljenih KCCG-a, instituciji predložila, a Vlada imenovala, doktora Miliju Miomovića.

“Uvaženi dr Miomović nije bio radno angažovan u ovoj ustanovi pa se postavlja pitanje kako onda može biti predstavnik zapošljenih i na koji način ostvaruje komunikaciju i saradnju sa zapošljenima”, kažu iz GI “21. maj”.

Iz GI su o podnijetim prijavama obavijestili i ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija Tamaru Srzentić, zato što, kako su kazali, Upravna inspekcija nema praksu da o ishodu nadzora obavijesti podnosioce inicijative.

Bonus video: