Njemce terete za muljanje sa mjenicama

Kompanija je po osnovu istih mjenica u maju skinula novac i sa računa Opštine...
53 pregleda 3 komentar(a)
Postrojenje na Zavali, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje na Zavali, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.11.2017. 07:08h

Budvanski “Vodovod i kanalizacija“ tužio je njemačku kompaniju „WTE desalinizacija morske vode“, zbog navodno nezakonite prinudne naplate 110.000 eura.

U tužbi podnesenoj Privrednom sudu, navodi se da je kompanija, koja je nekada gazdovala postrojenjem za osmozu na rtu Zavala, novac naplatila zloupotrebom mjenice kao sredstva obezbjeđenja.

Zatraženo je da sud donese presudu kojom će “WTE” novac vratiti u kasu preduzeća, kazao je “Vijestima” direktor Vladimir Vujović.

On je najavio i podnošenje krivične prijave protiv onih koji su navodno zloupotrijebili mjenice.

“WTE je bez pravnog osnova, zloupotrebljavajući sredstva obezbjeđenja već ispunjene obaveze čiji je osnov otpao, prinudnim putem sa računa u maju naplatio gotovo 110.000 eura“, kazao je Vujović.

Inostrana kompanija - sestra firme „WTE otpadne vode“ koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, u maju je i sa računa Opštine Budve po osnovu istih mjenica prinudno naplatila 379.937 eura.

Lokalna uprava ih je takođe tužila.

Vujović je kazao da je mjenica, iskorišćena za blokade računa Vodovoda i Opštine, izdata po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu, zaključenom 2010. za vraćanja kredita „WTE desalinizacija morske vode“.

Kredit je podignut za opremanja postrojenja na rtu Zavala.

“Opština je sa WTE zaključila ugovor o solidarnom jemstvu 29. juna 2010. kojim se obavezala da bude solidarni jemac, pored glavnog dužnika 'WTE Mediteran' i da će ispuniti ugovorene obaveze. Vodovod se pridružio vraćanju kredita. Opština je imala saglanost Skupštine na zaduženje, dok Vodovod nije, što je protivzakonito. Bila je jednoglasna saglasnost odbora direktora. Istog dana je potpisan ugovor o solidarnom jemstvu...”, kazao je Vujović.

On je istakao da su jemčili za vraćanje kredita od 5,3 miliona.

“Kredit je vraćen zaključno sa februarom 2016. godine, a dokaz da su mjenice nevažeće dostavljen je 13. maja 2016. Navodi se da je kredit vraćen i da Opština i Vodovod nemaju nikakvih obaveza. Iako je dokazano da su sve obaveze po osnovu jemstva izvršene, WTE s druge strane aktivira mjenicu. Zato smo ih utužili za povraćaj novca. Planiramo da krivično gonimo odgovorne za zloupotrebu mjenica“.

Vujović: Vodovod platio 650.000, ali nije vlasnik postrojenja na Zavali

Vujović je naglasio da je kompanija Vodovod uplatila firmi “WTE Mediteran” 650.000, ali da i pored toga nije postao vlasnik postrojenja za desalinizaciju na Zavali.

“Te 2014. je zaključen trostrani ugovor između Opštine, Vodovoda i WTE Mediteran, gdje su regulisane obaveze i potraživanja, gdje je stavljena tačka na desalinizaciju.

Vodovod je imao plaćanja obaveze od 650.000 eura odštete firmi WTE Mediteran, dok se ta firma obavezala da preda postrojenje i opremu u viđenom stanju našoj firmi.

Vodovod je izmirio novčanu obavezu, a predaja opreme nikada nije realizovana, jer se ispostavilo da WTE Mediteran nije bio vlasnik opreme, već je to firma WTE desalinizacija morske vode“, kazao je Vujović.

Bonus video: