Savović: Nova vlast u oblasti obrazovanja preuzela model prethodnika

Predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete kaže da se u školstvu ništa nije promijenilo

24734 pregleda 249 reakcija 25 komentar(a)
Savović, Foto: Savo Prelevic
Savović, Foto: Savo Prelevic

Nove partije na vlasti preuzele su model prethodnika - DPS i SD kad je u pitanju oblast obrazovanja, kazao je “Vijestima” predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

”Sada, na kraju mog mandata, mogu reći da se osjećam poraženo. Čitav život i svoje znanje sam uložio u promjenu paradigme prosvjetnog radnika. U promjenu sistema. Na kraju, mogu da kažem da su političke partije preuzele modele DPS i SD školstva. Dakle partije postavljale, partije razrješavale. I tada i sada. I to sada na način da su bivši direktori razriješeni sa greškom u rješenju. Svaki direktor je u mogućnosti da bude prvo on namiren sa časovima, pa tek onda kolege da dobiju dopune časova i punu platu. Imamo slučaj da se u podgoričkoj školi direktoru, koji je u realno petom mandatu, nalaze časovi, dok koleginica koja je u toj ustanovi nadomještavala normu nema više časova”, kazao je Savović.

Ističe da takvih primjera ima još.

”Kao što ima slučajeva da političke partije međusobno mijenjaju svoja prava na imenovanja direktora. Tako su partije trampile sa drugom direktorska mjesta u tri ustanove, da bi na kraju bile date kao zaloga za mjesta u lokalnoj samoupravi”, tvrdi Savović.

Prema njegovim riječima, početak školske godine je neizvjestan, ali ne zbog pandemije, već zbog “ćutanja sindikata i prosvjetnog radnika”. Tvrdi i da će “korona školstvo” potrajati godinama, te da su ovo “počeci obrazovanja i vaspitanja u novoj kovid eri”.

”Mislite da je koga briga za đake i nastavnike? Za planove? Za onlajn nastavu? Za nove vrijednosti i otežanu socijalizaciju učenika? Koga briga za ova pitanja. Važno je da i u ovim uslovima partije postavljaju svoje direktore, profesore, domare. Sistem nepotizma i kleptokratije DPS SD niko neće da mijenja. Suzavac i batine nisu bile uzalud. Voda odnijela, voda donijela”, poručuje Savović.

Ističe i da će prosvjetni sistem uništiti populizam “koji je u sistem uveo ministar (Damir) Šehović, a ministarka (Vesna) Bratić nastavila”.

”Konkretno, uticaj društvenih mreža je zamijenio uticaj stručnjaka. Sve se svelo na komentare i lajkove i šta će roditelji reći. Stiče se utisak da školama i Zavodom za školstvo upravljaju roditelji...”, istakao je on.

Upitan šta je Sindikat radio da pobošlja status prosvjetnih radnika, ali i dijalog sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Savović kaže da je ta organizacija u februaru dala predloge za ovu školsku godinu.

”Naši su predlozi, kratko rečeno, uzimali u obzir riječ struke. Stvaranje zakonskog okvira onlajn nastave, stvaranje platforme interaktivnog tipa za nastavnike i učenike jedinstvene za sve predmete...”, navodi on.

Kaže i da su dva neodgovorna pitanja koja muče prosvjetare: “Korona škola će da traje ovu i narednu i ko zna koliko još godina. Moramo formulisati i definisati zakonski onlajn nastavu. Nastava na daljinu je, nažalost, budućnost. Mi ovom problemu pristupamo populistički i lutamo. Drugo pitanje je kakvo i koliko znanje želimo od učenika u kovid eri? Nijesu isti zahtjevi i uslovi. Do sada Zavod pristupa kozmetički ovom problemu. Ne može biti isti broj klasifikacionih perioda, pismenih ishoda, pa i organizacija školskog života mora da se mijenja. Ovdje nema mjesta za sujete, nego za znanje”, zaključio je on.

Bonus video: