Parking i za električna vozila

Punionica će imati dva punjača minimalne snage 33 kilovata

3569 pregleda 1 komentar(a)
Parking iza ekspres restorana u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Parking iza ekspres restorana u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Na parkingu iza zgrade bivšeg ekspres restorana u centru Pljevalja uskoro će biti instalirana prva punionica za električna vozila.

Punionica će imati dva punjača minimalne snage 33 kilovata.

”Nakon izrade i revidovanja projekta elektroinstalacije jake struje, kao i ostalih radnji predviđenih projektom, Opština će krenuti u izvođenje radova za postavljanje punionice, a krajnji rok za sve pripremne aktivnosti je 1. novembar 2021. godine”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Igora Golubovića.

Postavljanje e-punionice je dio projekta “Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori” koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

”Opština Pljevlja učestvujući na javnom pozivu za podršku razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila, uspješno je okončala proces i time se obavezala da usluge punjenja neće naplaćivati najmanje u prvoj godini funkcionisanja. Postavljanje punionice, jedan je od preduslova za širu upotrebu električnih vozila, a lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije CO2”, navodi se u saopštenju.

Ovakvi i slični projekti, ističu u Opštini, doprinose podizanju ekološke svijesti.

”Električni automobili su rješenje za vožnju u budućnosti koja nude brojne prednosti - manje zagađenje, smanjenje emisije CO2, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, kao i potpunu nezavisnost od fosilnih goriva”, istakli su u lokalnoj upravi.

Bonus video: