CPC služila liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima: "Cijelu noć smo se molili za mir u Crnoj Gori"

Na Lovćenu su, kako prenosi Cetinjski list, prisutne jake policijske snage i da sve protiče bez incidenata

37313 pregleda 408 reakcija 98 komentar(a)
Crkva na Ivanovim koritima (arhiva), Foto: Screenshot/RTV Cetinje
Crkva na Ivanovim koritima (arhiva), Foto: Screenshot/RTV Cetinje
Ažurirano: 19.08.2021. 14:26h

Crnogorska pravoslavna crkva služila je liturgiju u crkvi Svetog Preobraženja na Ivanovim koritima.

Kako prenosi Cetinjski list, CPC bogosluženje u toj crkvi obavlja prvi put nakon 20 godina.

Vikarni episkop CPC Boris kazao je da se prvi put poslije toliko godina služila liturgija u hramu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima.

On je obraćajući se okupljenima rekao da su sveštenici CPC sinoć služili večernju liturgiju, održali svenoćno bdenije i cijelu noć se molili za mir u Crnoj Gori.

"Neka bi ovo bio svijetli primjer kako se preobražava Crna Gora i kako će se preobraziti da u svakom hramu i u svakoj crkvi bude slobodno i otvoreno za Crnogorce. Neka bi ovaj svijetli praznik obasjao sve nas, dao nam puno trpljenja, ljubavi i snage da se odupremo svemu onome što je na nas krenulo. Krenula je nepravda, pobijedićemo je pravdom, krenula je mržnja pobijedićemo je ljubavlju i krenuli su oni koji su zaboravili na Boga, a sve se na njega pozivaju, a i to ćemo isto uz Božiju pomoć pobijediti. Neka sveto preobraženje Gospoda našeg Isusa Hrista, sveti Petar Cetinjski i sveti Vasilije čuvaju sve vas i sve vaše na domu. Neka daju mir Crnoj Gori i prosperitet. Neka je vječna Crna Gori", kazao je Boris, prenosi Cetinjski list.

Navode i da im policija nije dozvolila da uđe u crkvu kako bi snimili bogosluženje. Mitropolitu CPC Mihailu, kako prenosi Cetinjski list, policija nije dozvolila prolazak ka Ivanovim koritima.

Na Lovćenu su bile prisutne jake policijske snage, a skup je protekao bez incidenata.

Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić je kazao Anteni M da je policija došla, vjerovatno po nekoj prijavi, ali međutim nije reagovala i dozvolila je da po prvi put, nakon trideset godina, sveštenici CPC uđu u crkvu.

“Nažalost, dok su na vlasti kao ministri policije, bili izvjesni funkcioneri SDP-a, mi nijesmo mogli da uđemo nijednog jedinog dana. Bio bi smiješan, da nije tragičan, takav odnos bivše vlasti i njihovih ministara unutrašnjih poslova prema CPC”, naveo je Vučinić.

Ministri unutrašnjih poslova iz SDP su bili Ivan Brajović i Raško Konjević, ali je nakon podjele u toj partiji sada Brajović lider Socijaldemokrata, dok je Konjević na čelu SDP.

Bonus video: