"još jedan pokušaj dizanja tenzija"

MCP: Onemogućeno služenje liturgije u crkvi na Ivanovim koritima, ne provociramo i ne želimo sukobe

"Izražavamo žaljenje što Policija nije blagovremeno reagovala i obezbjedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe"

36286 pregleda 446 reakcija 85 komentar(a)
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da je metohu Cetinjskog manastira danas onemogućeno da služi prazničnu liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Kako navode, prema sazanjima dobijenim od policije, grupa od četiri od Mitropolije neovlašćenih lica, još sinoć se zatvorila u tu crkvu.

"Službenici Policije su jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mjesta, obavijestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica. Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja vjerskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter vjerskog obreda", kazali su.

Ističu da su, iako nisu dužni da to rade, zbog problema ranijih godina prijavili policiji da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim Koritima.

"Izražavamo žaljenje što Policija nije blagovremeno reagovala i obezbjedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe. Nemamo nikakve sumnje da se ovdje radi o, još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija, a sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju, a dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskim tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savjetnika za bezbjednost Predsjednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čovjeka. Koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspjeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi", piše u saopštenju.

Povezani članci

19. Avgust 2021.

CPC služila liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima

Navode da MCP ostaje otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, "ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak".

"Mitropolije ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju vjerska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vjernika. To ne treba nikome da smeta. Kampanja koja se vodi protiv Mitropolije, ali i pomjesne nam Srpske Patrijaršije, nije ništa drugo nego kampanja mržnje i netrpeljivosti, što je u potpunom nesaglasju sa principima ravnopravnosti građana i tolerancije, koje navodno promovišu oni koji ovu kampanju sprovode", zaključuje se u saopštenju.