Virus ne da na more

Vladina podsticajna mjera nije obuhvatila stomatologe i farmaceute, kao ni druge zdravstvene radnike koji rade u privatnom sektoru. Mnogi ni iz državnih bolnica nisu krenuli na more, jer epidemija se vraća

41342 pregleda 217 reakcija 26 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Turističke vaučere u iznosu od 200 eura do 4. avgusta iskoristilo je svega 8.738 zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti i ustanovama socijalne i dječje zaštite.

U ta tri sektora, prema procjenama Uprave za statistiku, radi oko 27.500 građana.

Dok dio zdravstvenih radnika nema pravo na vaučere, jer rade u privatnom zdravstvenom sektoru, ili ih država jednostavno ne prepoznaje kao zaposlene koji su bili na prvoj liniji odbrane od pandemije COVID - 19, medicinari iz bolnica uglavnom nemaju kad da odmaraju zbog priliva novih pacijenata.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja “Vijestima” su odgovorili da je za turističke vaučere do sada isplaćeno oko million eura. Na plaformi za prijavljivanje, kažu, registrovano je 23.239 korisnika i svi pravo na vaučer mogu da iskoriste do 31. decembra.

Namjera da se vaučerima podrže zdravstveni i prosvjetni radnici, ali i izdavaoci privatnog smještaja tokom turističke sezone, usvojena je početkom godine u okviru Mjera podrške građanima i privredi u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

Uslov da budu na listi sa koje prosvjetni i zdravstveni radnici mogu izabrati gdje žele da provedu odmor steklo je tokom konkursa 415 vlasnika privatnog smještaja.

Umjesto godišnjeg odmora dobili oboljele

Zdravstveni radnici uglavnom nisu bili previše zainteresovani za upotrebu turističkog vaučera tokom ljeta, uglavnom zbog nemogućnosti da ih iskoriste tokom godišnjeg odmora, ali i zbog ponovnog rasta inficiranih koronavirusom.

To je “Vijestima” kazala predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Ona tvrdi da je u Opštoj bolnici Kotor, gdje radi, jako mali broj zaposlenih iskoristio pravo na vaučer.

”Odziv zaposlenih nije veliki. Uglavnom, nisu mogli da usaglase termine sa godišnjim odmorima, ali i zbog porasta broja oboljelih od COVID-19. Drugo, više su bili zainteresovani za to da li mogu da vaučere dobiju u novcu, pa da onda nađu drugi smještaj, po pristupačnijim cijenama. To nije bilo moguće”, istakla je Krivokapić.

Ona je kazala da pozdravljaju odluku Vlade da na ovaj način nagradi zaposlene koji se od marta prošle godine bore protiv zarazne bolesti.

”Ipak, ponude su bile skupe, nismo mogli da, na primjer, provedemo odmor od sedam dana i povedemo porodice”, pojasnila je Krivokapić.

Za zubare i farmaceute - ništa

Stomatolozi i farmaceuti, iako su zdravstveni radnici, nisu stekli pravo na korišćenje turističkih vaučera, iako su mnogi od njih radili sve vrijeme tokom pandemije.

Vršilac dužnosti predsjednika Stomatološke komore Nikola Barović “Vijestima” je kazao da su stomatolozi najrizičnija grupa, jer su tokom trajanja vanredne situacije, ali i sada, na prvoj liniji fronta.

”U prvim danima epidemije, kad niko nije znao ni o čemu se radi i kakve posljedice nosi sa sobom ovaj virus. Naše kolege stomatolozi koji imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, dežurali su svakodnevno bez osnovnih sredstava za rad, rukavica, maski, vizira… i bez mogućnosti da ih nabave u državnoj veledrogeriji Montefarm”, istakao je on.

Barović je rekao da su bili prinuđeni da se sami snalaze kako bi pacijentima pružili zdravstvenu zaštitu i da su kupovali maske, rukavice i alkohol po desetostruko višoj cijeni nego inače.

”Odstranjeni smo iz sistema privatnog i javnog zdravstva. Što se tiče turističkih vaučera njih su osim doktora i sestara koji su zaposleni u javnim ustanovama, dobili i niže kvalifikovani radnici (čistačice, portiri, mehaničari…), a stomatolozi nisu. Država nas je marginalizovala i neprepoznati smo kao integralni dio privatnog i javnog zdravstva”, tvrdi on.

Barović je na poziciji v.d. predsjednika Stomatološke komore tek mjesec i kaže da njegovi prethodnici nisu uradili ništa konkretno da ih nadležni prepoznaju kao dio zdravstvenog sistema.

”Pored toga što se državni organi i institucije nisu sjetili da postojimo, niti nam dali bilo kakvu podršku u ovoj borbi, ni prethodno rukovodstvo Komore nije povuklo neki konkretan potez da se slika o nama promijeni. Osim nekoliko šturih mejlova, koji su u onoj ujdurmi vjerovatno ostali nepročitani i nekoliko dopisa Ministarstvu…”, zaključio je Barović.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su pojasnili da “pravo na turističke vaučere, u okviru Vladinog paketa mjera pomoći građanima i privredi, imaju zaposleni isključivo u javnom zdravstvu”. Međutim, ni zdravstveni radnici u državnoj ustanovi Apoteke Crne Gore “Montefarma” nemaju pravo na vaučere, kao ni zaposleni u privatnim klinikama koje su tokom pandemije primale i liječile pacijente oboljele od virusa.

Iz Farmaceutske komore saopštili su da u bazi podataka za vaučere ne postoje zdravstveni radnici farmaceuti i farmaceutski tehničari koji rade u apotekama, već samo u bolnicama i da su zbog toga resornom Ministarstvu uputili više dopisa.

”Nakon dužeg strpljivog čekanja, uprkos ćutanju i neprimjerenom ignorantskom odnosu, članovi Farmaceutske komore Crne Gore javno podsjećaju da Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da jesmo zdravstveni radnici, kao i doktori”, naglasili su ranije iz Farmaceutske komore.

Nagrada za vakcinu za 12.000 građana

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja “Vijestima” su odgovorili da je, prema podacima sa kojima raspolažu, više od 12.000 građana starijih od 50 godina steklo pravo na turistički vaučer u iznosu od 50 eura.

Riječ je o nagrađivanju stanovnika koji su u julu primili prvu dozu vakcine protiv kovida-19.

”Korisnici će moći svoje vaučere da iskoriste u hotelima HTP Ulcinjske rivijere a.d. i HG Budvanske rivijere a.d., kao i Institutu “Dr Simo Milošević”, koji će im svoje smještajne kapacitete staviti na raspolaganje. Korisnici vaučera će dobiti uslugu od dva noćenja na bazi polupansiona”, podsjetili su iz Ministarstva.

Rok za prijave produžen je za tri dana i važio je do 18. avgusta.

disklejmer

CIN-CG

Bonus video: