Četiri nova vatrogasca bi riješila problem

Nepristupačnost terena i zakrčeni šumski putevi najveći problemi u gašenju požara u kolašinskoj opštini

11332 pregleda 4 komentar(a)
Zbog nepristupačnosti požare gase naprtnjačama, Foto: SZS
Zbog nepristupačnosti požare gase naprtnjačama, Foto: SZS

Kolašinski vatrogasci od početka godine do sada intervenisali su više od 90 puta u gašenju požara. Uglavnom su to, prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja (SZS) Željka Darmanovića, šumski i požari na objektima, ali se čak i toliki broj interevncija može nazvati “normalnom” situacijom, ako se poredi s prethodnim godinama.

Najviše muke vatrogascima ovog ljeta zadao je požar na brdu Ključ. Na toj lokaciji vatra je bila aktivna danima, ali nije stigla do objekata u selu Izlasci. Ni u drugim šumskim požarima, objašnjava on, objekti nijesu bili direktno ugroženi.

Darmanović tvrdi da je ove godine pripadnicima kolašinske SZS posao prilično olakšan, jer su vatru gasili rame uz rame sa zaposlenima u Područnoj jednici Uprave za šume (UŠ). Od velike važnosti, objašnjava, je i odlična saradnja s kolašinskom policijom.

”Veliko je olakšanje saradnja sa zaposlenima u UŠ, koja je intenzivnija nego prethodnih godina. ‘Šumari’ su na vrijeme javljali o požarima, zatim s nama učestvovali u gašenju, što je doprinijelo uspješnim akcijama. S policijom imamo, takođe, dobru saradnju. Važnu podršku u lokalizovanju požara pružali su i mještani kolašinskih sela. Tako je, na primjer, bilo prije dva dana, u mjestu Gradina iznad Lipovske Bistrice ili u Krivačama iznad sela Blatina”, kaže Darmanović.

Međutim, i pored pomoći koju su imali ovog ljeta, kolašinske vatrogasce i dalje muče stari problemi. Prije svega, kaže komadir SZS, nedostatak ljudi. U toj službi ih je sada ukupno 16, a optimalan broj bi, tvrdi on, bio 20.

”Taj broj vatrogasaca bi omogućio organizovanje po četiri čovjeka u pet smjena, računajući i one koji koriste odmor. Tako bi bilo lakše i efikasnije. Sada nas je po trojica u smjeni. Među teškoćama koje nam otežavaju posao je i nepristupačnost terena, jer do velike većine lokacija na kojima izbiju požari ne možemo vozilima. Zbog toga smo i ovog ljeta, kao i ranije, vatru gasili uglavnom priručnim sredstvama, odnosno uz pomoć naprtnjača i metlanica”, kaže Darmanović.

Mnogo im je, kako navodi, koristilo što su nedavno dobili desetak naprtnjača od Direktorata za vanredne situacije. Sada su u prilici da dio tih priručnih sredstava za gašenje vatre pozajme mještanima. Trebalo bi, kaže komandir SZS, raditi više i na raskrčivanju šumskih puteva. Neuređenost tih puteva često je prepreka za vatrogasna vozila.

Darmanović podsjeća da je većina požara na području kolašinske opštine izazvana ljudskim faktorom, nepažnjom ili namjerno. To, ocjenjuje on, jako zabrinjava.

Pored gašenja požara, pripadnici SZS zaduženi su i za intervencije u saobraćajnim nesrećama, na više desetina kilometara magistrale prema Podgorici i prema Mojkovcu, kao i za potrage za izgubljenim turistima u planinama. Posla više imaju ovih dana: iako im nije obaveza, dopremaju vodu kolašinskim naseljima na višim kotama.

”Nestašica vode i ove godine stvara ogromne probleme mještanima Babljaka, Dulovina, Bašanjeg Brda... Zbog toga svakodnevno u ta sela i naselja dopremamo po nekoliko cistijerni vode. To nije u opisu posla SZS, ali trudimo se na sve načine da pomognemo. Izuzetno mi je drago i što smo tokom požara na brdu Gorica uspjeli da pružimo podršku i kolegama iz Podgorice”, kaže Darmanović.

Bonus video: