Banka hrane: Potreban poseban budžet za djecu kako bi se poboljšale socijalne usluge za djecu iz siromašnih porodica

"Kako da osiromašeni građani Crne Gore kupe knjige i školski pribor za svoju djecu pitanje je za Vladu Crne Gore ?"

3670 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Banka hrane
Foto: Banka hrane

Zar ne bi bilo humanije da se ušteda nastala od kupovine knjiga djeci čiji roditelji imaju mogučnost da ih kupe, iskoriste za kupovinu knjiga i školskog pribora djeci koja pohađaju srednju školu i fakultet, a čiji roditelji nemaju dovoljno sredstava?, saopšteno je danas iz NVO Banka hrane.

Iz te NVO su dodali da će knjige dobiti i oni koji mogu da ih kupe svojoj djeci, bez napora.

"Djeca iz siromašnih porodica odustaju od daljeg školovanja (srednja škola i fakultet) jer im roditelji ne mogu obezbijediti neophodno, činjenica je u koju se Banka hrane uvjerila kod mnogo porodica u Crnoj Gori u prethodnih jedanaest godina volonterskog rada", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je školovanje, najefikasniji način za suzbijanje siromaštva i sprečavanje prenošenja siromaštva sa generacije na generaciju.

"Potreban nam je poseban budžet za djecu kako bi se poboljšale socijalne usluge, za djecu iz siromašnih porodica", kazali su iz NVO Banka hrane.

Dodaju kako je Fond za školovanje djece iz siromašnih porodica jedan od načina.

"Kako da osiromašeni građani Crne Gore kupe knjige i školski pribor za svoju djecu pitanje je za Vladu Crne Gore ?", istakli su.

Oni navode da novca za djecu mora biti.

"Samo trzišna naplata stanova i kredita koji su dobijeni od države, po posebnim uslovima je jedan od njih", kazali su.

Prema njihovim riječima zakon o porijeklu imovine i zakon o extra profitu obezbjeđuju dovoljno sredstava da "pomognemo djeci da imaju jednake šanse za život, rad i napredovanje".

"Budimo ljudi pomognimo sistemski djeci koja nemaju ,mislimo na generacije osiromašenih građana koji nisu to postali svojom voljom", zaključili su.

Bonus video: