Popović Samardžić: Vakcine ne izazivaju sterilitet, ne postoji sličnost između spajk proteina i sinticina

Objasnila je da antitijelo i antigen, a protein placente bi u ovom slučaju bio antigen. da bi međusobno intereagovali moraju biti kompatibilni, što znači da moraju imati sličnost u izgledu, a ona ne postoji

20493 pregleda 560 reakcija 34 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Twitter/IJZ
Popović Samardžić, Foto: Twitter/IJZ

Vakcine protiv koronavirusa ne izazivaju sterilitet, ovo je mit odnosno dezinformacija koja je nastala na društvenim mrežama, kazala je doktorica Milena Popović Samardžić.

Ona navodi da se radi o dezinformaciji u kojoj je ustvrđeno da postoji sličnost između spajk proteina koronavirusa i jednog od proteina same placente, te da bi antitijela koja nastaju kao posledica vakcinacije u tom slučaju razvila ukrštenu reakciju spajk proteina i samih proteina placente.

"I da bi u tom slučaju postojala sumnja da bi sama antitijela mogla da reaguju na proteine placente ugrožavajući njen nastanak i funkcionisanje. Međutim, ispostavilo se da je ovo potpuno iskontruisana laž, dezinformacija. Da ne postoji sličnost između proteina placente - sinticina i spajk proteina koronavirusa, te da je nemoguća ukrštena reakcija", kazala je Popović Samardžić.

Objasnila je da antitijelo i antigen, a protein placente bi u ovom slučaju bio antigen. da bi međusobno intereagovali moraju biti kompatibilni, što znači da moraju imati sličnost u izgledu, a ona ne postoji.

"Pokušavamo uporno da suzbijemo štetne efekte informacije ali uvjeravamo naše građanke da vakcina protiv kovida-19 nema nikakve veze sa sterilitetom niti ga izaziva", zaključila je.

Bonus video: