Bečić obišao radove na adaptaciji zgrade Skupštine, "gluva soba" u katastrofalnom stanju

"Planirana izgradnja prve solarne elektrane na krovu jednog parlamenta na ovim prostorima daće poseban pečat našim naporima da sa najvišeg nivoa pošaljemo poruku o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i podizanju svijesti naših građana"

17520 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić obišao je radove na adaptaciji zgrade Skupštine.

Predstavnici Službe Skupštine, koji su zaduženi za koordinaciju radova na adaptaciji, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, upoznali su Bečića sa činjenicom da je riječ o prvoj većoj adaptaciji zgrade od njene izgradnje, nakon Drugog svjetskog rata.

Izrazili su uvjerenje da će se po završetku radova značajno poboljšati uslovi za rad poslanica i poslanika kao i skupštinskih službi te da će zgrada Skupštine biti daleko reprezentativniji objekat koji će moći da odgovori potrebama i izazovima modernog doba.

"U dobrom dijelu nebezbjedne električne i druge instalacije, dotrajali podovi, ispucali zidovi, zastrajela tehnika… predstavljali su najveće izazove sa kojima se suočavala zgrada crnogorskog parlamenta. Poražavajuću sliku najvažnije institucije predstavljala je i činjenica da se "Gluva soba" u kojoj se održavaju sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu i razmatraju tajni podaci i pisarnica, na kojoj građani redovno dostavljaju i preuzimaju materijale, nalazila u vlažnom, podrumskom dijelu i u katastrofalnom stanju neispunjavajući ni minimum savremenih standarda", navodi se u saopštenju.

Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Dodaje se da je Bečić upoznat sa dinamikom radova otpočetim početkom avgusta, kojima je planirana adaptacija centralnog hola, holova na spratovima, radovima preduzetim na ugradnji savremenih instalacija, izgradnji moderne novinarske lože, savremenog prijemnog odjeljenja pisarnice, adaptaciji postojećeg Bijelog i izgradnji novog salona kao i svim propratnim radovima predviđenih ovom fazom projekta.

"Predsjednik Bečić je izrazio očekivanje da će se, uspješnim završetkom projekta adaptacije zgrade Skupštine Crne Gore, stvoriti daleko bolji uslovi za rad poslanica i poslanika i da će građani imati priliku da se upoznaju sa radom crnogorskog parlamenta na tehnološko-inovativniji i savremen način. Posebno zadovoljstvo predsjednik Bečić je istakao činjenicom da je se prilikom realizacije projekta vodilo računa o energetskoj efikasnosti zgrade koja će u narednom period biti primjer ekološke održivosti. Planirana izgradnja prve solarne elektrane na krovu jednog parlamenta na ovim prostorima daće poseban pečat našim naporima da sa najvišeg nivoa pošaljemo poruku o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i podizanju svijesti naših građana".

U proteklom periodu, navodi se u saopštenju, izvršena je potpuna adaptacija dva salona i Plave sale u kojima se odvijaju sjednice radnih tijela.

Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Takođe, nabavljena je i najsavremenija robotizovana oprema zahvaljujući kojoj građani Crne Gore, po prvi put u istoriji parlamentarizma, mogu da prate rad odbora putem Parlamentarnog kanala i zvaničnih skupštinskih mreža što je takodje ostvarenje ovog saziva crnogorskog Parlamenta. Završena je i savremeno opremljena “Gluva soba”, koja sada ispunjava sve bezbjednosne standarde.

"Projektom adaptacije zgrade Skupštine, na kojem su radili eminentni stručnjaci arhitekture, zadržava se izgled i dug vremena u kojem je nastala sa kombinacijom modernog i savremenog koje ide ruku pod ruku sa vremenom u kojem živimo", zaključuje se u saopštenju Kabineta predsjednika Skupštine.

Bonus video: