Bijepo Polje: Napravili smetlište, pa otišli za Švedsku?

Mještani Sutivana kod Bijelog Polja ogorčeni zbog stanja izvora i puta, a posebno zbog ponašanja komšija

12625 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani Sutivana kažu da su ogorčeni zbog uništavanja izvora zvanog Česmica u tom mjestu, kao i lokalnog asfalnog puta, koji su oštetili prevoznici koji prevoze materijal za nasipanje puteva prema Kanjama.

Česmica je jedan od rijetkih izvora i dragocjen je izvor vode za sve putnike namjernike, a posebno djecu koja tuda prolaze u školu.

Izvorište je sada zatrpano smećem i oko njega se može vidjeti otpad, od flaša, ambalaže, pampers pelena do građevinskog otpada, cigli, purpen pjene.

Mještani tvrde da izvorište godinama zatrpava smećem porodice Crnovršanin, koja živi u Švedskoj, a tu dolazi preko ljeta i tokom drugih odmora.

”Crnovršani su se ovdje doselili prije pet godina, kada su napravili kuću. Strašno je šta rade od ovog izvorišta i kako ga uništavaju”, priča Dejan Minić, dodajući da na izvorište često dolaze iz grada, koliko je ta voda dobra.

Emir Halilović je kazao da su prije par dana mještani sami očistili dio smeća i da im je komšija Crnovršanin kazao da će donijeti kese za smeće da im pomogne.

”On je priznao da je bacao šut i otpad od purpen pjene, te da ih je palio, ali umjesto da nam pomogne, samo je jedne večeri otputovao za Švedsku i sve nas prevario”, priča Halilović.

Zbog obećanja da će pokupiti smeće, komšije su, objašnjava Halilović, povukli prijavu protiv njega Komunalnoj policiji, koju će sada ponovo predati.

”Zaista smo ogorčeni ovakvim ponašanjem. Mještanima je tim prije čudno, što komšija živi u jednoj uređenoj zemlji kakva je Švedska, i ne mogu da vjeruju da može tako da se ponaša u svojoj zemlji, dok bi u Švedskoj za takvo djelo bio debelo kažnjen.

Mještani Česmicu koriste za mjesto sastanka i za pijaću vodu više od sto godina. U početku je mjesto bio neuređeno, a do prije desetak godina voda se sipala iz cijevi koje su se nalazile na zemlji”.

Isto priča i njihov komšija Dalibor Knežević.

Osamdesettrogodišnji Radomir Raičević, koji je sa svojom porodicom prije desetak godina na mjestu položenih crijeva izgradio česmu, ispričao je da je veoma ružno što je to mjesto prilično zapušteno i zanemareno.

”Posebno sada kada je slab dotok vode i kada su svuda suše. Lijepo je vidjeti ljude kako dolaze na izvor, posebno djecu koja tuda prolaze. Voda je narodno dobro i treba je održavati”, ispričao je Raičević.

Mještani su ogorčeni i zbog puta kroz Sutivan, koji je u dijelu od kuće Bradića do raskrnice sa mjestom Kukulje uništen i kojim se prevozi materijal za nasipanje okolnih puteva.

Bonus video: