Protest na Cetinju: "Nećemo dozvoliti utapanje u srpski svet, nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja"

Protest zbog najavljenog ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, održan je danas na Cetinju. Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

243976 pregleda 2603 reakcija 653 komentar(a)
Sa okupljanja, Foto: Luka Zeković
Sa okupljanja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.08.2021. 15:42h
Završeno
13:06h

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

U tekstu deklaracije se navodi da su građani izloženi diskriminaciji, etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti i propagandnom ratu, čiji su centri u Beogradu i Moskvi.

“Ratu, u kojem nas žele predstaviti uzurpatorima vjerskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve zakone- i ljudske i božje”.

Cetinje protest
foto: Čitalac reporter

U deklaraciji, koju je pročitao Vušurović se navodi da ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali da ne dozvoljavaju “ taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”.

“ Ne dozvoljavamo ga posebno zato što im je potreban kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju. Okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu. Zato danas poručujemo kako domaćoj, tako i stranoj javnosti da druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad utapanje u "srpski svet", navodi se u deklaraciji koju je pročitao Vušurović.

U deklaraciji se navodi da Crna Gora može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, “jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska".

"Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja, koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija. To je jedina balkanska zemlja čiji narodi pružaju punu podršku državnom suverenitetu, a mi etnički Crnogorci nećemo dopustiti marionetskoj vlasti da tu našu civilizacijsku tekovinu unizi. Crna Gora je dio evropske civilizacije vjekovima i izborićemo se za vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturnog sklada, jer je to uslov i našeg opstanka", navodi se u deklaraciji.

Nakon što je Vušurović pročitao deklaraciju skup je završen.

Izmjena: 15:35h
12:40h

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pozvao građane da ne bude nijedne "šporke" riječi.

Istakao je da Crna Gora "neće njihov 5. septembar".

"Ne daju temelji pod Cetinjskim manastirom u koji bi on nedostojan, ne da ni zvono Ivanovo jer je nedostojan, ne daju mu Crna Goro branioci Ostroga jer ih je dvoriti nedostojan, ne da Joanikiju Mićoviću", rekao je Vušurović .

"Da se dogovorimo. Nama starije, njima (SPC) ljepše. Ostavite se Cetinjskog manastira. Mi smo samo svoji na svome", rekao je Vušurović.

Istakao je da je da ovim skupom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja.

Okupljeni uzvikuju "nije ovo Srbija".

Vušurović je rekao da su srećni da "vjernici crkve Srbije imaju đe".

Danica Roganović je kazala da joj je puno srce kad je vidjela crnogorsku mladost da neće dozvoliti da je "đavolu predaju".

Istakla je da brane državu od izdajica i kukavica.

Vušurović je čitao poruke podrške iz Argentine, Lovćenca...

12:38h
 
Izmjena: 13:20h
12:17h

Na skupu su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, Danijel Živković i Jevto Eraković, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović, portparol SDP Mirko Stanić, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović. Tu je i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović.

Izmjena: 14:23h
12:07h

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je rekao da je cijela Crna Gora danas jedan grad i prijestonica.

Zamolio je građane da skup počne za 20 minuta, da im se pridruže svi koji su krenuli prema Cetinju.

Izmjena: 12:53h
12:01h

Rijetki građani nose maske, a distanca se ne poštuje.

Aktuelnim mjerama propisanim u cilju borbe protiv koronavirusa zabranjeno je okupljanje na otvorenom i organizovanje javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima, uz prisustvo više od 50 lica.

11:59h

Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je veliki broj policajaca.

Policija je zatvorila saobraćaj u dijelu ulica koje gravitiraju prema raskrsnici kod Vile.

Oko Cetinjskog manastira i Biljarde postavljena i ograda.

11:56h
 
11:46h

Okupljeni nose transparente "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se", "Sekuloviću, ko te šiša", "Tri put ura za izdajnike".

11:36h

Na protest su stigli i predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve. 

Cetinje protest, Mihailo Dedeic
foto: Željka Vučinić
 
11:30h
 
10:41h

Oko Cetinjskog manastira je postavljena ograda. U krug manastira ušlo je i više policijskih vozila.

Cetinje protest
foto: Željka Vučinić

Ograda je postavljena i ispred Biljarde.

Cetinje protest
foto: Željka Vučinić
Izmjena: 11:49h
10:33h

Protest zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog, biće održan danas na Cetinju. Skup kod Lovćenske vile zakazan je u podne, a na njemu će biti poručeno da se odustane od najavljenog hirotonisanja Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Izmjena: 10:56h

Bonus video: