Medijacija je sredstvo i način za bržu pravdu

Medenica je ocijenila da posredovanje rasteretiti rad sudova, naročito kada je riječ o građanskim i imovinskim predmetima. To je bilo, kazala je ona, odlučujuće da Vrhovni sud krene u promociju medijacije
77 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin seminar medijacija, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin seminar medijacija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.11.2017. 17:49h

Važno je da sudovi snažnije podstiču posredovanje, jer je to postupak u kojem svi dobijaju, za razliku od sudskog postupka gdje jedna strana uvijek gubi, kazala je je Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda na seminaru posvećenom posredovanju u građanskim i imovinskim predmetima . Prema njenim riječima , posredovanje je sredstvo i način za bržu pravdu.

“Ono je način da uvažimo međunarodne standarde u posebno osjetljivim oblastima kao što je zaštita psihičkog i tjelesnog integriteta bračnih supružnika, kao i u slučajevima nasilja u porodici. Građani treba da znaju da je primjena posredovanja kod donosilaca odluka jedna od krucijalnih za privatni život građana.”

Medenica je ocijenila da posredovanje rasteretiti rad sudova, naročito kada je riječ o građanskim i imovinskim predmetima.To je bilo, kazala je ona, odlučujuće da Vrhovni sud krene u promociju medijacije .

Ona je je podsjetila na važnost zaključaka sastanka sa predsjednicima sudova, kojima su svi predsjednici sudova obavezani da preduzimaju mjere kako bi se predmeti po tužbama zaposlenih protiv države, rješavali mirnim putem.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Senka Danilović smatra da je “ posredovanje istorijski utemeljeno u načinu života Crnogoraca.”

Direktorica Centra za posredovanje Marina Lutovac kazala je da je neophodno da u Crnoj Gori zaživi alternativno rješavanje sporova. Ona je, kao uspješan primjer, navela „nedjelju medijacije“ koja je održana u Privrednom sudu, a koja će uskoro biti održaba i u Osnovnom sudu u Beranama.

Na seminaru se čulo i da su počeli su sastanci sa Advokatskom komorom, kako bi i advokati počeli sa edukacijom o medijaciji.

Bonus video: