Foto: PSD Javorak

Na krovu Turske i podmladak "Javorka"

Trinaestočlana ekspedicija, pod vođstvom Dragutina Vujovića, zavijorila zastavu na Velikom Araratu

26889 pregleda 257 reakcija 11 komentar(a)
Foto: PSD Javorak
Foto: PSD Javorak

Uspon na Veliki Ararat težak je za one koji nijesu bili na tim visinama, a nekoliko takvih bilo je u trinaestočlanoj ekspediciji koja je pod vođstvom iskusnog alpiniste iz nikšićkog Javorka - Dragutina Šlagija Vujovića 18. avgusta zavijorila crnogorsku zastavu na najvišem vrhu Turske.

Ipak, svi su se uspješno popeli na vrh i u noći između subote i nedjelje stigli u Crnu Goru.

U ekipi koja je šest dana boravila na planini na kojoj se, prema predanju, nakon potopa nasukala Nojeva barka, bilo je deset članova Planinarsko-smučarskog društva “Javorak” i tri “gosta”, prijatelja nikšićkog kluba.

PSD Javorak Ararat
foto: PSD Javorak

Vujović je za “Vijesti” rekao da je Ararat zahtjevan za one koji do sada nijesu gazili tim planinskim visinama, a dodatan napor predstavlja i to što se svakog dana penje po 1.000 metara nadmorske visine.

To, međutim, nije bila nesavladiva prepreka za ekipu koja se svakog vikenda pripremala na nekom od crnogorskih vrhova.

”Naš klub mnogo ulaže u podmladak jer želimo da ih učimo onome čemu su nas učili naši prethodnici. I ovog puta je u ekipi bilo maloljetnika - Vuk Lazović i Ilija Mijušković. Zbog toga sam naročito ponosan, jer naša mladost je budućnost kluba. Uspon je trajao šest dana, u startu smo imali malu zbrku sa stvarima koje nisu doputovale kada i mi, već smo ih čekali dva dana, ali se sve dobro završilo. Svakog dana smo penjali po oko 1.000 metara nadmorske visine, od kampa, do kampa. Tu smo ostajali da se aklimatizujemo i sjutradan nastavljali”, rekao je Vujović.

Objasnio je da se na uspon kreće s oko 2.200 metara nadmorske visine, odakle se hoda do kampa C1 koji je smješten na oko 3.400 metara nadmorske visine.

PSD Javorak Ararat
foto: PSD Javorak

”U tom kampu smo se smjestili, prespavali, i sjutradan odradili aklimatizaciju do kampa C2 na 4.200 mnm, a zatim se spustili u C1. Narednog dana smo iz prvog kampa krenuli na 4.200 metara, odmarali do jedan sat poslije ponoći i tačno u 1.30 sati krenuli na završni uspon, za koji nam je trebalo pet sati. U 6.30 sati, po lokalnom vremenu, nas trinaest stajalo je na Velikom Araratu (5.137 mnm). Najvažnije je da nas je poslužilo zdravlje i vrijeme, jer je u ekipi bilo veoma iskusnih planinara, ali i onih s manje iskustva. Takođe, imali smo i mlade i stare penjače”, rekao je Vujović.

PSD Javorak Ararat
foto: PSD Javorak

Crnogorsku i klupske zastave na tom vrhu razvili su “javorčani” - Vujović, Lazović, Mijušković, Ivan Kilibarda, Matija Vujović, Bogdan Mijušković, Nebojša Raja Abramović, Aleksandra Tomković, Miloš Vujović i Gavrilo Knežević, zatim Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa, Dušan Bošković iz PK Visokogorci i Tamara Radojičić.

PSD Javorak Ararat
foto: PSD Javorak

Vujović, koji je i vodio trinaestočlanu ekipu, jedan je od najiskusnijih crnogorskih planinara i alpinista, koji u svojoj knjižici ima upisane brojne svjetske vrhove, među kojima i tri od sedam najviših na svijetu - Mont Everest, Akonkagvu i Elbrus.

Ararat, na koji je ovog puta odveo klupske drugare, snijegom je pokrivena planina i nalazi se na sjeveroistoku Turske, nedaleko od granica s Iranom i Jermenijom. Inače je uspavana vulkanska kupa i vrlo je atraktivan za planinarenje.

Bonus video: