Četiri nagrade za Pivljane u Poljskoj

Guslar Radovan Suknović osvojio prvo mjesto na festivalu u Zakopanima...

5557 pregleda 169 reakcija 5 komentar(a)
Kud Piva, Foto: KUD Piva
Kud Piva, Foto: KUD Piva

Još jedan festival i još četiri nagrade - tako bi se u najkraćem mogao opisati nastup Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Piva” iz Plužina na međunarodnom festivalu folklora u poljskom gradu Zakopane.

Guslar Radovan Suknović je osvojio prvo mjesto u grupi vokalnih solista, dok je muškoj pjevačkoj grupi pripalo drugo mjesto u kategoriji pjevačkih grupa.

Članovi KUD-a “Piva” dobili su i dvije specijalne nagrade - za posebnost i autentičnost prikaza tradicije i za pripremu tradicionalnih jela i tako na najbolji način predstavili kraj iz koga dolaze, saopšteno je iz KUD-a.

Navode da je u konkurenciji bilo 12 folklornih ansambala, a žiri je bio sastavljen od etno muzikologa iz Francuske, Poljske, Rumunije, Španije, Bugarske, Turske, Italije.

KUD “Piva” je osnovan 1994. godine s ciljem da istražuje kulturno blago narodnih običaja i folklornu tradiciju Pive i Stare Hercegovine, da od zaborava sačuvaju najveće kulturne vrijednosti i iste uspješno promovišu.

U vitrinama KUD-a su pehari i nagrade s mnogih takmičenja u zemlji i regionu.

Njeguju tradicionalni folklor i jedni su od rijetkih koji njeguju izvođenje starih igara, kao što su đidije, žetelačko kolo, zapletkolo, bostan bašta, maglica, falcer...

Bonus video: