Vušurović: Dug Prijestonice frapantan i zabrinjavajući

Kako na nivou lokalne samouprave, tako i na nivou cijele države, ističe član Demokratskog savjeta Demokrata, vlast zadužuje svoje građane
188 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Vušurović, Foto: Demokratska Crna Gora
Veselin Vušurović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 13.11.2017. 16:15h

Dug Prijestonice Cetinje sada iznosi preko dvadesetpet miliona eura i stalno raste, što je frapantan i zabrinjavajući podatak, ali i opominje da postojeća vlast sigurno ne može da vrati taj dug, jer je za to imala dovoljno vremena, a i u najvećem dijelu ga je stvorila, kazao je doc. dr Veselin Vušurović, član Demokratskog savjeta Demokratske Crne Gore.

"Nema toga ko bi za kratko vrijeme to mogao učiniti. No, Demokrate sa drugim partijama u Budvi uspijevaju da stanje opštinskog budžeta postane pozitivno, posle dugog niza godina velikih dugova. Dug se smanjuje i u drugim opštinama gdje oni učestvuju u vlasti. Praksa, dakle, ipak pokazuje da se može kad se hoće", kazao je Vušurović.

Na oglas za izvođenje radova popločavanja gradskog jezgra, dodaje on, javila se i firma koja je nudila obrađene kamene ploče izvađene u Lastvi Čevskoj blizu Cetinja, platila skupo atestiranje kod odgovarajućih institucija na upijanje vode, niske i visoke temperature, silu lomljenja i ostale parametre.

"I bile su značajno bolje od traženih standarda. Međutim, izabrane su druge, višestruko skuplje, koje pucaju i lome se. Sada se brane da o tome nije odlučivala vlast, nego stručna komisija. Teško je u to povjerovati. Prije mislim da se po onima našim nije moglo gaziti 'sigurnim korakom'," kazao je Vušurović.

Kako na nivou lokalne samouprave, tako i na nivou cijele države, ističe on, vlast zadužuje svoje građane.

"Javni dug Crne Gore do sada iznosi blizu 70 odsto BDP, uz stalni rast, pa se predviđa, do kraja 2018. godine da bude preko 80 odsto BDP. Ovakvim enormnim zaduživanjem, vlast direktno ugrožava i ruši suverenitet države, jer prezadužena država ne može samostalno donositi važne odluke. Mislim da Cetinjani nemaju težak zadatak da izaberu za koga će glasati. Ili one koji stalno povećavaju dug i zadužuju grad i cijelu državu, ili one koji dugove vraćaju. One koji nemaju kaznu ni za pogrešno parkiranje, ili one kojih su puni zatvori", zaključuje Vušurović.

Bonus video: