Bokeški Forum: Tvrđava Arza da bude u ingerenciji građana Herceg Novog

"Svi Bokelji i Novljani bi, za razliku od projekta Mamule, imali koristi od ove akvizicije. Arza bi imala muzejsko-turističku namjenu. Otvorila bi se realna radna mjesta", ističe se u saopštenju Bokeškog Foruma koje potpisuje Lazar Doklestić

6856 pregleda 230 reakcija 5 komentar(a)
Tvrđava Arza, Foto: Shutterstock
Tvrđava Arza, Foto: Shutterstock

Bokeški Forum pokreće inicijativu da tvrđava Arza bude u ingerenciji građana Herceg Novog, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

Kompanija "RCG-invest" i njeni osnivači su 20. avgusta osudili postupak nepoznatih pojedinaca koji su mimo njihovog znanja na austrougarsku tvrđavu Arza, na poluostrvu Luštica, postavili transparent sa brojem telefona, kojim se aludira da se pomenuto kulturno dobro prodaje.

"Ovim putem želimo da pozovemo sve pojedince, NVO, političke partije i Udruženja da se pridruže ovom projektu radi ostvarivanja zajedničkog cilja. Sredstva mogu da se obezbijede na više načina. I u ovom slučaju, presudna je politička volja. Svi Bokelji i Novljani bi, za razliku od projekta Mamule, imali koristi od ove akvizicije. Arza bi imala muzejsko-turističku namjenu. Otvorila bi se realna radna mjesta", ističe se u saopštenju Bokeškog Foruma koje potpisuje Lazar Doklestić.

U saopštenju se dodaje da Arza pripada fortifikacijskom sistemu odbrane Boke, te da ju je gradila Austrougarska monarhija oko 1850. godine

"Spada u najljepše i najbolje očuvane fortece. Lokacija i priroda su Bogom dane, a Arzi pripada i lijep bokun zemlje okolo. Primjer namjene i restauracije treba da bude forteca Oštra, koju Konavljani iz kredita EU pretvaraju u pomorski muzej. Na forteci bi trebalo sačuvati autentičnost uz minimalne neophodne intervencije", piše u saopštenju Bokeškog Foruma.

Ta NVO navodi i da se zalaže za revitalizaciju svih novskih tvrđava: Španjole, Macela, Jejine, Kanli kule i Forte mare.

"To je potencijal kojim bi se ponosili i mnogo veći gradovi. Podsjećamo da je ideja o letnjoj pozornici na Kanli kuli, potekla od dva Novljanina, Petra Vučetića i Špira Doklestića. Sada je jedinstvena prilika, kakva se vjerovatno nikad više neće ukazat, da se ovaj graditeljski biser dovede doma. Ispravimo, bar donekle, grešku sa Mamulom", zaključuje se u saopštenju Bokešgog Foruma.

Bonus video: