"Raspisan konkurs za sufinansiranje programa u oblastima saradnje sa iseljenicima"

Kako su kazali, program, odnosno projekat organizacije dijaspore - iseljenika može se sufinansirati najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju

4069 pregleda 0 komentar(a)
Uprava za saradnju sa dijasporom, Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom
Uprava za saradnju sa dijasporom, Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom

Uprava za saradnju sa dijasporom raspisala je javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekata u oblastima saradnje sa iseljenicima u ovoj godini.

Iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima saopštili su da je ukupan iznos sredstava koja se mogu raspodijeliti konkursom 130 hiljada eura.

Kako su kazali, program, odnosno projekat organizacije dijaspore - iseljenika može se sufinansirati najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

"Pri čemu se program, odnosno projekat koji može imati uticaj na razvoj manje razvijenih područja u Crnoj Gori može sufinansirati najviše do 70 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je predmet konkursa raspodjela sredstava koje je Uprava opredijelila za sufinansiranje programa, odnosno projekata koje realizuju organizacije dijaspore – iseljenika u oblastima koje se odnose na očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, kao i kulturnog identiteta.

"Kao i u oblastima koje se odnose na jačanje obrazovne, naučne, kulturne i sportske saradnje, informisanje i povezivanje, zaštitu prava i položaja dijaspore, unapređivanje privrednog partnerstva", kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su rekli da na konkurs organizacija dijaspore - iseljenika može prijaviti najviše dva programa, odnosno projekta.

Navodi se da pravo učešća na konkursu ima organizacija dijaspore - iseljenika ako je registrovana najmanje dvije godine prije objavljivanja javnog konkursa, u osnivačkom ili drugom aktu ima utvrđene ciljeve i djelatnosti u skladu sa politikom i zalaganjima Crne Gore u odnosu na dijasporu.

"Ako naziv te organizacije ili sadržaj osnivačkog akta jasno upućuje na povezanost sa Crnom Gorom, ako je u toku dvije godine koje prethode objavljivanju konkursa realizovala najmanje dva projekta ili aktivnosti koje doprinose jačanju saradnje sa Crnom Gorom u oblastima saradnje sa dijasporom", kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da pravo učešća na konkursu ima organizacija dijaspore – iseljenika ako je opravdala i dostavila validne finansijske izvještaje za sredstva koja su joj dodijeljena od strane Uprave za dijasporu po javnom konkursu realizovanom prošle godine.

Bonus video: