Sedmorica odgovaraju disciplinski, jedanaest kod tužioca

Izvještaj Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije za prvih šest mjeseci 2021. godine

37969 pregleda 39 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC

Od početka godine do kraja juna, inspektori Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije obavili su 24 kontrole i u šest slučajeva konstatovali propust, nepravilnosti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika.

U Izvještaju dostavljenom Skupštini Crne Gore, pojašnjava se da su o jednom predmetu obavijestili državno tužilaštvo na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti, zbog postojanja osnovane sumnje da je 11 policijskih službenika počinilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti.

Jedan policajac, kako piše, u tom predmetu osumnjičen je da je počinio krivična djela - primanje mita, zloupotreba službenog položaja, nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Drugi policijski službenik u istom slučaju osumnjičen je za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, tri policijska službenika za krivična djela primanje mita, a šest njih za zloupotrebu službenog položaja.

”Predmetni Izvještaj o izvršenoj kontroli dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva i povodom utvrđene osnovane sumnje da je 5 građana izvršilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti (4 građanina - krivična djela davanje mita... i 1 građanin - krivično djelo primanje mita”, navodi se u Izvještaju.

Unutrašnja kontrola u četiri slučaja dostavila je direktoru Uprave policije na dalji postupak izvještaje o izvršenim kontrolama, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv sedam policijskih službenika, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su radnjama i postupanjem počinili teže povrede službene dužnosti.

Objašnjava se da se dva policijska službenika sumnjiče zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi), a dva zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka).

Premet jednog službenika UP direktoru Zoranu Brđaninu predat je zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi) i Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka).

”Jedan policijski službenik završio je na vijećanju kod direktora zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima (neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza), a drugi zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovima (nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera za bezbjednost lica, imovine i povjerenih stvari).

”Osim navedenog, u tri od pomenutih slučajeva, izvještaji o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljeni su i nadležnim državnim tužilaštvima, i to: u jednom slučaju, na dalje postupanje zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskog službenika stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl.166a st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore; u dva slučaja, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika”, piše u Izvještaju.

Saopšteno je da su inspektori u jednom predmetu konstatovali da su od strane policijskih službenika nadležne organizacione jedinice policije i neposrednog rukovodioca već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja prekršajne i disciplinske odgovornosti policijskog službenika, zbog načina postupanja van službene dužnosti.

U preostalih 18 slučajeva u postupcima kontrole, kako piše, nijesu utvrđene nepravilnosti ili nezakonitosti koje bi ukazivale na postojanje elemenata za disciplinsku ili drugu odgovornost policijskih službenika.

”Međutim, i pored činjenice da u predmetnim slučajevima nijesu utvrđeni dokazi o postojanju elemenata za disciplinsku ili drugu odgovornost policijskih službenika, u dva slučaja u kojima se radilo o navodima o nezakonitom postupanju policijskih službenika, izvještaji sa spisima predmeta sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika koji su preduzimali službene mjere i radnje”, dodaje se u tekstu.

Najviše pritužbi na službenike policije opšte nadležnosti

Analiza podnijetih pritužbi dostavljenih Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, ukazuje da je u prvih šest mjeseci 2021. godine, od ukupnog broja (13 pritužbi), bilo najviše pritužbi upućenih na policijske službenike policije opšte nadležnosti – devet pritužbi, dok su se dvije odnosile na policijske službenike kriminalističke policije, jedna na policijske službenike granične policije i jedna na policijskog službenika Forenzičkog centra.

”Pritužbe građana su se u 10 slučajeva sadržinski odnosile na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja, dok su se u tri slučaja odnosile na ponašanje policijskih službenika van službe”, navodi se u Izvještaju.

Bonus video: