San za mezar Arapinu Aliji

O Aliji se ne zna mnogo - pričali su stari da je njegovo beživotno tijelo 1878. godine more izbacilo na obalu naspram groba gdje danas počiva...

20688 pregleda 94 reakcija 13 komentar(a)
Elez na Alijinom grobu, Foto: Privatna arhiva
Elez na Alijinom grobu, Foto: Privatna arhiva

Ovdje odmara tijelo Alije, sina Jakupovog. Umro je godine 1878. - uklesano je na ploči nišana na mezaru na Velikoj plaži u Ulcinju.

Grob Arapina, kako ga mještani zovu, nalazi se desno od prilaznog puta poznatom kupalištu Kopakabana, na uzvišenju s koga se vidi more.

Na mjestu gdje je sahranjen Alija, ranije je bio samo veliki kamen na kome je natpis bio isklesan arapskim pismom.

O Arapinu Aliji ne zna se mnogo. Zna se, pričali su stari, da je njegovo beživotno tijelo, jednog dana 1878. godine, more izbacilo na obalu naspram groba gdje danas počiva.

Takođe, malo ko zna da je grob prije više od 30 godina sagradio Ulcinjanin Elez Dedović (66), koji živi i radi u Americi. Još manje ljudi zna zbog čega je to uradio...

Za grob Arapina i kamen na njemu, priča Elez za “Vijesti”, zna od kada i za sebe.

”Rođen sam ovdje, moja familija živjela je na Bojani. I kao djeca, znali smo gdje je grob Arapina. To mjesto bilo nam je i kao neki orjentir”, priča Elez.

Sjeća se da je osamdesetih godina prošlog vijeka, Opština davala zemlju u Štoju pod zakup za sadnju povrća i lubenica. Na tenderu, bila je i zemlja gdje se nalazio grob Arapina.

”Rekao sam ženi da sam bio da gledam tu zemlju kod groba Arapina. Dvoumio sam se. Međutim, te noći sanjao sam Arapina onakvog kakvog smo ga mi kao još djeca zamišljali. Rekao mi je da zasadim lubenice, da ne brinem i da će da mi rode kao nikom, ali da mu poslije napravim grob”, priča Elez.

Nije poslušao savjet Arapina iz sna jer je, kako kaže, trebalo puno truda i napora da na suvoj zemlji rodi lubenica. Umjesto toga, 1985. godine, otišao je za Ameriku u potrazi za boljim životom.

”Ali, san me kopkao i rekao sam sebi da ću čim zaradim prve pare da se vratim i da Arapinu napravim grob. Tako je i bilo. Od tada ima skoro 35 godina”, kaže Elez.

Nije htio da na grobu piše ko ga je napravio...

”Još jednom je Arapin došao u san kada sam bio bolestan. Rekao je da ne brinem i da ću ozdraviti. Tako je i bilo”, priča Elez koji trenutno boravi u svojoj kuću u Štoju u Ulcinju i redovno posjećuje grob Arapina Alije.

Na usamljenoj humci je cvijeće, vide se i ostaci dogorjelih svijeća...

”Dolaze mnogi koji imaju problema sa zdravljem, oni koji hoće da im se ispune želje, da imaju sreće i blagostanja. Grob je postao kao neko sveto mjesto, poput turbeta”, kaže Elezov brat Ibro (63) koji živi u Ulcinju.

Bonus video: