U Nikšiću zabilježen neslavan rekord: Zagađenost pet i po puta veća od dozvoljene

Aktivno više požara, vatrogasci na izmaku snage

18999 pregleda 75 reakcija 17 komentar(a)
Izvještaj o monitoringu stanja vazduha, Foto: -
Izvještaj o monitoringu stanja vazduha, Foto: -

U Nikšiću je već mjesec gotovo nemoguće disati punim plućima. Požari koji bukte na sve strane toliko su ugrozili kvalitet vazduha da se, kako je kazao Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta “Ozon”, može govoriti o ekocidu.

”U Nikšiću su požari u avgustu izazvali ekocid, opasnost po javno zdravlje i trajne ekosistemske i enomoske štete, čije će posljedice doči do izražaja u narednom periodu”, kazao je Perović.

U pojedinim momentima od dima se ne vide ni zgrade
U pojedinim momentima od dima se ne vide ni zgradefoto: Aleksandar Perović

Juče ujutro u osam časova izmjerena je najveća satna koncentracija PM10, čak 277,4 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), pa se shodno savjetima Instituta za javno zdravlje preporučuje svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje, do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Prethodno je neslavni rekord zabilježen 16. avgusta u 10 časova kada je satna koncentracija PM10 čestica bila 257,4 µg/m3, pet puta viša od dozvoljene.

”To dovoljno govori da poslije 30 dana požara stanje postaje gore, odnosno potvrđuje nesposobnost sistema da zaštiti javno zdravlje. Veoma smo razočarani potcjenjivanjem problema od državnih insititucija, naročito u periodu zdravstvene krize izazvane koronavirusom. Svakodnevno nam se javljaju građani razočarani nemoći sistema da odreaguje i zaštiti javno zdravlje i javni interes. Umjesto da je u Nikšiću formiran krizni štab i da Vlada prije svih bude prisutna sa svim kapacitetima, svjedoci smo žrtvovanja lokalne Službe zaštite i spasavanja i građana čija su imanja direktno izložena”, ogorčen je Perović.

NVO na čijem je Perović čelu već mjesec građane informiše o stanju kvaliteta vazduha, prenoseći preporuke nadležnih institucija i težeći da Nikšićani prepoznaju ozbiljnost situacije i zaštite sopstveno zdravlje.

”Veoma je teško iz naše pozicije, koja podrazumijeva direktnu i otvorenu komunikaciju sa građanima, dobijati informacije koje ukazuju na sumnju da se radi o organizovanim interesnim grupama čiji su motivi lične prirode, finansijske ili političke, koje izazivaju požare, a da izostaje reakcija nadležnih iz izvršne i sudske vlasti”, istakao je direktor “Ozona”.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine saopštili su da će sredinom septembra, nakon što primjenom referentne metode dobiju laboratorijske analize uzoraka od CETI-ja, znati srednje dnevne vrijednosti PM10 čestica tokom avgusta, kao i da su deset dana u Nikšiću, u periodu od 1. do 17. avgusta, evidentirane visoke srednje satne vrijednosti PM10 čestica.

Na prostoru nikšićke opštine više od mjesec gori na sve strane, a vatrogasci, iako svega njih 57 čuvaju teritoriju od 2.000 kilometara kvadratnih i nemaju odijela i kvalitetnu obuću za šumske požare. Iako su iscrpljeni i na izmaku snage, danonoćno su po terenu.

Pomažu im građani i dobrovoljna vatrogasna društva, kao i avio-helihopterske jedinice Vojske Crne Gore i MUP-a. Tokom jula i avgusta imali su preko 320 intervencija, a tokom jedne od njih povrijedio se jedan vatrogasac.

”Situacija je zaista teška. Taman što jedan požar lokalizujemo, bukne drugi. Ne znamo gdje ćemo prije. Trenutno su aktivni požari u selu Srijede, u Dugi, gdje gori već četiri dana i gdje nam pomaže helihopterska jedinica Vojske Crne Gore. I u Budošu gori već nekoliko dana, zatim u Pješivcima, a u Bresticama dežuramo sa dobrovoljnim vatrogasnim društvom jer požar prijeti da se približi starom vojnom magazinu”, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Bonus video: